Advertentie
Advertentie
waw!

Gents AmphiStar toont hoe je van voedselafval shampoo kan maken

Sophie Roelants is medeoprichter van Amphistar. Ze was CEO, maar neemt nu - met haar wetenschappelijke en technologische achtergrond - de taken van operationeel directeur op zich. ©Fille Roelants

Het Gentse Amphistar gebruikt gisten uit honing om voedselafval om te zetten in natuurlijke, onmisbare ingrediënten voor shampoo, detergenten en cosmetica. Ecover is de eerste klant. Investeerders pompen 6 miljoen euro in de start-up.

De Gentse start-up Amphistar heeft 6 miljoen euro vers kapitaal opgehaald. European Circular Bioeconomy Fund is de grootste geldschieter, aangevuld met de Vlaamse investeerders Qbic III en Flanders Future Tech Fund, een fonds beheerd door PMV.

De essentie
  • AmphiStar, opgericht in Gent in 2021, haalt 6 miljoen euro op bij investeerders. Het bedrijf kreeg al 1,5 miljoen euro subsidies uit Duitsland, en heeft zicht op nog eens 4 miljoen euro.

Het ontwikkelt biologische detergenten op basis van voedselafval voor onder meer
shampoo, cosmetica en poetsmiddelen. Met Ecover heeft het zijn eerste klant binnen.

Er werken elf vte’s, maar AmphiStar gaat 15 extra mensen aanwerven. Het heeft ook plannen om in Vlaanderen een fabriek te bouwen.

Advertentie
Advertentie

‘Dit is een zeer grote stap voor ons’, zegt Sophie Roelants. Ze startte het bedrijf drie jaar geleden op als spin-off van de Universiteit Gent en de Bio Base Europe Pilot Plant. ‘Ik hou van de combinatie van onderzoek en ondernemen. Ik heb het bedrijf opgericht met vier anderen. Een dreamteam, zo blijkt, als je ziet wat we al verwezenlijkt hebben. Al heeft het ook allemaal wat voeten in de aarde gehad. Het zijn geen gemakkelijke tijden om geld op te halen voor starters. Je begint eraan en je denkt dat het na drie maanden of misschien na zes wel zal lukken. De gesprekken hebben uiteindelijk meer dan een jaar geduurd.’

Vette pannen en vet haar

AmphiStar is een pionier in zijn branche en wil de surfactantenmarkt - een deeltje van de chemicaliënmarkt - openbreken met alternatieven van biologische oorsprong. Surfactanten zijn stoffen die olie en vetten met water kunnen mengen.
Wereldwijd wordt er jaarlijks 20 miljoen ton van gebruikt. ‘Het is eigenlijk een wonderingrediënt. Het zit in shampoo, afwasmiddel, tandpasta, cosmetica, verven, inkten, noem maar op. Een voorbeeld: als je een worst hebt gebakken, ga je die vette pan met water alleen niet proper krijgen. Maar de surfactanten in wasmiddel reageren met zowel het water als de olie, en zo krijg je het vet wel weg’, legt Roelants uit.

‘Er zijn veel soorten surfactanten. In het geval van shampoo zijn er die niet alleen het vet uit je haar krijgen, maar ook waarmee je erna geen kroezelhaar of knopen hebt. In wasmiddel zitten er ook om geen kalklaag op glazen in de vaatwas te hebben. En in de landbouwindustrie worden ze gebruikt in pesticiden om de sproei­stoffen beter op de plant te laten hechten.’

Wij zijn een pionier. Wat wij doen, is groundbreaking.

Sophie Roelants
Oprichter Amphistar

Surfactanten worden traditioneel vervaardigd op basis van ruwe olie of palmolie. AmphiStar pakt het anders aan. ‘We gebruiken afval als basisgrondstof. Dat is duurzamer. Wij zijn daarin een pionier.
Dit is groundbreaking’, zegt Roelants.

AmphiStar werkte onder meer al met gebruikt frietvet, nevenstromen van de suikerproductie en voedselafval van supermarkten. Denk aan vervallen yoghurt, lasagnes, fruit, groenten, enzovoort. ‘Dat alles wordt voorbehandeld en gemixt tot een soort soepje. Dat gaat vervolgens in een fermentatievat met micro-organismen. Het is vergelijkbaar met bier brouwen. Alleen gaan onze gisten geen suiker in alcohol omzetten, maar allerlei voedingsingrediënten naar surfactanten.’

Personeel gezocht

Een van de gisten die AmphiStar gebruikt is starmerella bombicola, een gist die lang geleden voor het eerst geïsoleerd werd uit honing. ‘Die kennis was er al langer, maar wij exploiteren die nu. De oorspronkelijke gist kan maar één soort surfactant aanmaken, maar door die gist genetisch te manipuleren kunnen we allerlei varianten maken waar vraag naar is in de industrie.’

AmphiStar gaat volop mensen aanwerven, dit jaar nog een 15-tal. Onder meer verkopers, maar ook onderzoekers om de technologie en het productieproces te
optimaliseren en ingenieurs om de blauwdruk van de fabriek uit te tekenen. ‘De kostprijs van ons eindproduct moet nog verder omlaag. Dat is zeer belangrijk om te concurreren.’

Het bedrijf heeft al een eerste limited edition op zak, met Ecover dat producten van AmphiStar in een allesreiniger verwerkte. ‘Ook grote bedrijven tonen interesse’, klinkt het.

Eigen fabriek bouwen

Momenteel gebruikt AmphiStar nog de infrastructuur van de Bio Base Europe Pilot Plant in de Gentse havenzone voor de productie, maar het heeft plannen om in Vlaanderen een eigen fabriek te bouwen. Het bedrijf mikt in eerste instantie op een capaciteit van 1.000 ton en wil later uitbreiden naar het tienvoudige. ‘We tekenen dit jaar de blauwdruk. De fabriek zou binnen drie jaar operationeel moeten zijn, en zal minstens 20 miljoen euro kosten.’

Binnen drie jaar moet onze fabriek met een capaciteit van 1.000 ton draaien. Daarvoor zullen we minstens 20 miljoen euro nodig hebben.

Sophie Roelants
Oprichter Amphistar

Roelants was sinds de opstart CEO, maar zal nu - met haar wetenschappelijke en technologische achtergrond - de taken van operationeel directeur op zich nemen. Pierre-Franck Valentin wordt de nieuwe CEO. Hij bouwde ervaring op in de surfactantenbusiness bij onder meer Solvay. ‘Dat is een bewuste transitie’, zegt Roelants. ‘We hebben een ambitieus plan. We willen snel gaan, hebben veel geld nodig en willen investeerders overtuigen om de volgende stappen te financieren. We kunnen wel wat extra ervaring gebruiken om de business verder te ontwikkelen.’

Een van de medeoprichters van AmphiStar is Wim Soetaert, die de Bio Base Europe Pilot Plant uitbouwde tot een internationaal kenniscentrum voor de bio-economie. Hij stond eerder mee aan de wieg van Inbiose, een bedrijf dat met fermentatieprocessen specifieke ingrediënten uit moedermelk namaakt voor bij­menging in flesjesmelk voor baby’s.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.