Verkoop dochterbedrijf levert IBA mooie jaarwinst op

Olivier Legrain, de CEO van IBA. ©BELGA

IBA, de Waalse specialist in bestralingsapparatuur, sluit 2019 af met 7,6 miljoen euro winst. Die is bijna volledig te danken aan de verkoop van het dochterbedrijf RadioMed.

Omzetmatig kende IBA een sterk jaar. De vier bedrijfstakken - protontherapie, dosimetrie, radiofarma en industriële oplossingen - wisten veel nieuwe bestellingen binnen te halen en in de tweede jaarhelft werden diverse orders uitgevoerd. De omzet van de groep klom 9,8 procent hoger tot 282,6 miljoen euro. De sterkste prestatie, een omzetgroei van 10,5 procent, was er voor de protontherapietak, goed voor vier vijfde van de groepsomzet.

De protontherapieactiviteit heeft echter last van margedruk doordat concurrenten marktaandeel proberen te winnen, zegt topman Olivier Legrain in een persbericht. Het antwoord van IBA bestaat erin systematisch een kostencontrole uit te voeren.

Die inspanningen kunnen niet verhinderen dat de rendabiliteit gevoelig is verslechterd. De brutobedrijfswinst (ebitda) komt 5,7 procent lager uit op 12,5 miljoen euro. De ebitdamarge verzwakt van 5,1 naar 4,4 procent.

Nog duidelijker wordt de impact op het niveau van de recurrente bedrijfswinst (rebit). IBA had over 2019 een positief cijfer beloofd en slaagt daar ook in, maar het cijfer is wel minimaal: 87.000 euro tegen 5,7 miljoen euro in 2018. Een terugval met 98,5 procent.

Onderaan de streep verschijnt wel een nettowinst van 7,6 miljoen euro, wat veel beter is dan het verlies van 4,4 miljoen euro van 2018. Het winstcijfer is echter helemaal te danken aan een meerwaarde op de verkoop van RadioMed. IBA deed het medtechbedrijf in december van de hand.

Dividend

De balans is wel een stuk steviger geworden. De schuldenlast, die eind 2018 nog 47,1 miljoen euro bedroeg, is teruggebracht naar 3 miljoen euro eind 2019 'dankzij zorgvuldig beheer van het werkkapitaal'. Bovendien heeft IBA een kaspositie van meer dan 85 miljoen euro.

Aandeelhouders kunnen zich verblijden over een dividend van 0,076 euro per aandeel. Daarmee keert IBA 30 procent van zijn nettowinst uit.

IBA geeft geen vooruitzichten en rept met geen woord over de mogelijke impact van het coronavirus. Legrain zegt alleen dat de omzetting van het recordorderboek in uitrustingen en diensten voortgaat. Samen met de goede kaspositie zal dat het bedrijf toelaten te investeren 'in de technologieën van de volgende generatie'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud