Vic Swerts investeert in nieuw biotechfonds

©HollandseHoogte

Het Belgische biotechfonds Bioqube Factory Fund gaat van start met 60 miljoen euro. Onder meer Vic Swerts (Soudal), de Nederlander Aat van Herk (Galapagos) en de farmareuzen Johnson & Johnson en Genmab doen mee.

 

‘We mikten op 50 miljoen euro, maar we doen beter. Dat is in de huidige omstandigheden een prestatie. Het toont aan dat biotech in onze regio hotter is dan ooit’, zegt co-oprichter Nico Vandervelpen, verwijzend naar onder meer de recente beursprestaties van Argenx. ‘We willen doorgroeien tot 80 of 100 miljoen euro. We vertrouwen erop dat dat zal lukken.’

Bioqube Factory Fund (BFF) haalde de centen bij onder meer PMV, FPIM, Belfius Insurance en een reeks vermogende families. Onder meer Vic Swerts (Soudal), de familie Machiels, de familie Hendrickx (Henrad, Henco en het Olivia-kankerfonds), de familie van wijlen Paul Janssen en Aat van Herk stopten geld toe. Die laatste ontpopte zich de voorbije jaren tot Nederlandse biotechgoeroe met een belang van 9 procent in Galapagos.

Dit toont aan dat biotech hotter is dan ooit.
Nico Vandervelpen
Co-oprichter van Bioqube Factory Fund

Daarnaast haalden de BFF-oprichters via hun netwerk ook twee farmaspelers aan boord: Johnson & Johnson en Genmab. Die zitten op die manier op de eerste rij als er doorbraken zijn bij de de bedrijven in de portefeuille, en ze kunnen tegelijk hun expertise ter beschikking stellen. 

BFF heeft intussen al 200 à 300 dossiers de revue zien passeren. ‘We krijgen er dagelijks binnen’, klinkt het. De ambitie is de komende jaren te investeren in tien à twaalf bedrijven.

Enkele weken geleden schoot ook al het

Zelf bedrijven creëren

BFF daarentegen legt de focus op pure medicijnontwikkeling. Het mikt op bedrijven in een vroeg onderzoeksstadium en gaat ook zelf bedrijven creëren. Het kijkt daarvoor naar interessante projecten die bij farmabedrijven op de plank blijven liggen of naar projecten binnen de universiteitsmuren die in de richting van een start-up kunnen worden geduwd.

Het fonds werd in de steigers gezet door Vandervelpen, Deborah Dumont en Dirk Reyn. Reyn heeft een geschiedenis bij Janssen Pharmaceutica, was onder meer oprichter van Movetis en Etherna, en is nu voorzitter van FlandersBio, de koepel van de Vlaamse biotechbedrijven.

Vandervelpen en Dumont komen uit de LRM-stal en staken 

bij Janssen hun schouders onder de uitbouw van een incubator op de campus in Beerse. Intussen telt die al tien bedrijven waaronder Syndesi, een spinoff van UCB, die al 17 miljoen euro heeft opgehaald.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud