Vier Europese landen bestellen 300 miljoen Britse coronavaccins

©JONAS LAMPENS

Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië kopen 300 miljoen dosissen van een Brits vaccin dat tegen het coronavirus zou kunnen beschermen.

Dat meldt de Nederlandse minister van Volksgezondheid. De vier landen willen de gereserveerde partij verdelen over de Europese Unie.

Het vaccin wordt ontwikkeld door de universiteit van Oxford en de Britse medicijnenfabrikant AstraZeneca. De uitkomsten van de eerste tests op mensen worden al binnenkort verwacht. Aanvankelijk waren er hoge verwachtingen van het vaccin, maar die zijn wel wat getemperd sinds proeven met apen tegenvielen. Het middel moet in elk geval nog verder getest worden.

Bruno Holthof, de Belgische CEO van Oxford University Hospitals, maakte in een interview met De Tijd niettemin duidelijk dat het ziekenhuis in september al de eerste vaccins wil toedienen. De Verenigde Staten hebben eerder al 400 miljoen dosissen van het middel gereserveerd.

Eind 2020

Door de bestelling van de vier landen 'bestaat de kans om al eind 2020 een eerste hoeveelheid vaccins tegen het coronavirus beschikbaar te hebben voor Europa', schrijft de Nederlandse minister van Gezondheid Hugo de Jonge (CDA) aan het Nederlandse parlement.

Volgens de minister kan AstraZeneca dankzij de opdracht van het vierkoppige 'coronaverbond' nu alles al klaar maken om het middel op grote schaal te gaan maken. De bestelde partij wordt dan stapsgewijs beschikbaar. Zou zou Nederland mogelijk eind dit jaar al 'enkele honderdduizenden' dosissen van het middel krijgen.

'Het is niet verstandig dat sommige EU-lidstaten los van de Europese Commissie onderhandelen over corona-vaccin'
Maggie De Block
Minister van Volksgezondheid

Belgisch minister van Volksgezondheid Maggie De Block vindt het 'niet verstandig' dat sommige EU-lidstaten los van het overkoepelende initiatief van de Europese Commissie voor een vaccin tegen het coronavirus apart onderhandelen. 'Zo versnipper je alles opnieuw en verzwak je iedereen: het overkoepelend initiatief van de Commissie maar ook je eigen positie'.

De Block wijst erop dat ons land voluit het gezamenlijke initiatief van de Europese Commissie blijft steunen, 'omdat dat volgens ons de beste manier is om maximaal resultaat te halen voor onze burgers'.

De minister merkt nog op dat de vier landen landen een samenwerking hebben opgezet met één farmaceutisch bedrijf, 'maar het initiatief van de Europese Commissie gaat veel breder, naar verschillende farmaceutische bedrijven die op zoek zijn naar een vaccin. En dat zal ook nodig zijn, want het is nu nog niet te voorspellen wie er het eerst een vaccin zal vinden en of die firma dat vaccin dan in voldoende grote hoeveelheden kan produceren'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud