Vijf nieuwe rechtszaken tegen Coucke & co

Marc Coucke. ©Photo News

Steeds meer ontevreden beleggers slepen de farmareus Perrigo en zijn vroegere toplui - waaronder Marc Coucke - voor de rechter.

De jongste weken ging veel aandacht naar de claim die Perrigo tegen Coucke en het investeringsfonds Waterland indiende bij Cepani, het Belgisch Centrum voor Arbitrage en Mediatie. Volgens Perrigo hebben zij de financiën van Omega Pharma bij de verkoop van de farmagroep op een frauduleuze manier mooier voorgesteld dan ze waren door kunstmatige omzet te creëren en door de schuldenpositie te sturen. De ondernemer diende begin vorig jaar een tegenclaim in tegen de farmareus die hem in april 2016 de laan uitstuurde.

Maar daarnaast zijn Coucke en zijn voormalige Amerikaanse eigenaar/werkgever ook betrokken bij andere rechtszaken. Tot nu toe waren twee andere juridische procedures bekend: 

  • In november 2017 spande Carmignac een rechtszaak in tegen Coucke & co. De vermogensbeheerder voelt zich misleid door de farmareus en enkele voormalige Perrigo-managers, onder wie Coucke, in het kader van de mislukte overname van Perrigo door concurrent Mylan. Coucke en enkele andere managers worden persoonlijk aansprakelijk gesteld voor de schade die de vermogensbeheerder meent te hebben geleden.
  • In mei 2016 startten beleggers een groepsvordering (class action) tegen Perrigo in de VS. Ze vinden dat de farmagroep misleidende en foute verklaringen aflegde over haar financiële toestand om een overname door Mylan tegen te houden. De zaak - die betrekking heeft op de periode april tot november 2015 - werd kort nadien uitgebreid naar 11 (ex-)managers en (ex-)bestuurders, onder wie Coucke.

Verse lading

Maar daar komen nu vijf rechtszaken bij, vier in de Verenigde Staten en eentje in Israël, waar Perrigo  ook een notering heeft. Dat blijkt uit het jaarverslag van Perrigo. De vier procedures in de VS dateren van begin dit jaar, die in Israël van midden 2017. Ze werden aangespannen door een reeks vermogensbeheerders (Manning & Napier, Mason Capital, Pentwater, Harel Insurance en First Manahttan) en een fonds van de werknemers van de Israëlische elektriciteitsmaatschapij (Israël Electric Corporation).  

De eisers vinden dat Perrigo en zijn voormalige toplui misleidende informatie naar buiten brachten over de waardering en de integratie van Omega Pharma, de financiële vooruitzichten van groep, maar ook over mogelijke prijsafspraken rond bepaalde generische geneesmiddelen. De meeste zaken hebben betrekking tot de periode 2015-2017.

In sommige zaken wordt een groep ex-managers en ex-bestuurders van Perrigo - onder wie Coucke - geviseerd. In andere worden Coucke en enkele andere managers persoonlijk aansprakelijk gesteld voor de schade die de aanklagers menen te hebben geleden.

De zaken zijn nog hangende. Ze zullen behandeld worden door dezelfde rechter in de staat New Jersey.

Stopgezette distributiedeals wegen op Omega Pharma & co

Perrigo, de eigenaar van Omega Pharma, boekte vorig jaar 4,9 miljard dollar (4 miljard euro) omzet, 6,3 procent minder dan in 2016. Dat blijkt uit de definitieve jaarcijfers van de Amerikaanse farmareus.

De divisie Consumer Healthcare International (CHCI), die onder meer uit Omega Pharma bestaat, slikte een omzetdaling van 9,8 procent tot 1,49 miljard dollar. De daling is te wijten aan het stopzetten van distributiecontracten - met Eurogenerics en SMB - door Omega. Dat kostte de betrokken divisie 200 miljoen dollar aan inkomsten. Als het stopzetten van die contracten uit de resultaten wordt uitgefilterd, klimt de jaaromzet van CHCI met 2,6 procent.

In het vierde kwartaal kromp de omezt van CHCI met 10,8 procent tot 374 miljoen dollar. Zonder het stopzetten van de distributiecontracten zou er een omzetgroei geweest zijn van 3,3 procent. De divisie werd in het vierde kwartaal operationeel opnieuw licht winstgevend, met een - weliwaar minieme - bedrijfswinst van 4 miljoen dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content