Vindevogel doet derde overname in voedingssupplementen

De producten van Purasana worden nu vooral verkocht in natuurwinkels. ©Koen Verheijden/Hollandse Hoogte

Damier, de groep achter Yvan Vindevogel, neemt Purasana over, een West-Vlaams bedrijf gespecialiseerd in voedingssupplementen en gezonde voeding. Vindevogel heeft al twee bedrijven met die focus.

Damier krijgt er nog een derde bedrijf bij, gespecialiseerd in voedingssupplementen, gezonde voeding en 'functional food' of voeding verrijkt met vitamines. De groep kocht eerder dit jaar al de Duitse internetwinkel Bärbel Drexel en in 2015 ook het Nederlandse Flinndal, met dezelfde focus. Nu komt daar nog Purasana bij.

E-commerce

40 miljoen
Damier haalt nu een omzet van zo'n 40 miljoen euro uit gezondheidsproducten. Maar Vindevogel aast op nog twee overnames, waardoor de omzet op 80 miljoen euro moet uitkomen.

'Met Purasana erbij kunnen we onze drie bedrijven laten groeien. We willen ze uitbouwen en direct naar de consument stappen met e-commerce. Purasana verdeelt nu zijn producten via natuurvoedingswinkels. We gaan dat uitbreiden', zegt Yvan Vindevogel, de stichter van Damier.

Purasana, een bedrijf uit het West-Vlaamse Gullegem, heeft een omzet van ongeveer 8 miljoen euro en afficheerde voor zijn jongste boekjaar een winst van 267.000 euro.

Purasana produceert een deel eigen producten, maar is vooral ook een distributeur van gezondheidsproducten. In het gamma zit onder andere zout uit de Himalaya, sap van aloë vera, thee en een reeks voedingssupplementen.

Nog overnames

Yvan Vindevogel, hier met zijn ginmerk Copperhead. ©rv

Vindevogel wil Purasana integreren in Vision Healthcare, zijn poot gespecialiseerd in gezondheid. Hij aast nog op twee overnames in dit domein. 'We zitten hier nu aan een omzet van 40 miljoen euro. Met de twee overnames erbij zou dat 80 miljoen euro moeten worden. Het zijn twee buitenlandse bedrijven. We zijn bezig aan het boekenonderzoek. Meer kan ik hier vandaag niet over zeggen.'

Voedingssupplementen en superfoods, zoals kokosolie en grassappen, zijn trendy. Net daarom vindt Vindevogel het interessant om daarin te investeren. 'Er is groei mogelijk. Voor de winstmarge doe ik het niet. Je kan meer verdienen met comprimés en pillen dan met voeding. Het gaat hier meestal om bulkproducten, met marges die vergelijkbaar zijn zoals in de gewone voeding.'

Vindevogel zit al meer dan dertig jaar in de wereld van de gezondheidsproducten. Hij richtte in 1987 samen met Marc Coucke Omega Pharma op, maar verkocht in 1994 zijn deel aan Coucke.

Damier is ook de groep achter het ginmerk Copperhead en achter Vemedia en Cooper, die voorschriftvrije geneesmiddelen produceren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud