Vindevogel koopt Nederlandse vitaminespecialist

Ivan Vindevogel timmert sinds 2017 aan de uitbouw van Vision Healthcare. ©Thomas De Boever

De West-Vlaamse ondernemer versterkt zijn online-platform Vision Healtchare met de online-vitaminespecialist Medivital.

Vindevogel, eind jaren 80 de medeoprichter van Omega Pharma, timmert met Vision Healthcare aan een online imperium voor gezondheidsproducten, cosmetica en voedingssupplementen. De groei gaat gepaard met tal van overnames.

De laatste in de rij is Medivital, het bedrijf achter de website www.vitamineoprecept.nl. Met de overname versterkt Vision Healthcare zijn positie van nummer één op de onlinemarkt voor vitamines en mineralen. Het bijna 15-jarige Medivital is behoorlijk klein, maar bijzonder rendabel. Op een omzet van 2 miljoen, boekt het een brutobedrijfswinst (ebitda) van 0,7 miljoen.

Vindevogel's oog viel op Medivital, onder meer omdat het Nederlands onlinebedrijf sterk staat in twee niches: vitamines die genomen worden door mensen met macula-degeneratie (een oogziekte) en bereidingen voor mensen die een maagverkleining hebben ondergaan.

Vindevogel geloof rotsvast in zijn online-strategie. 'Er is een verschuiving aan de gang in de verzorgingsproducten en voorschriftvrije geneesmiddelen. Die markt digitaliseert steeds meer', stelt Ivan Vindevogel. Medivital inbegrpeen zou de omzet van Vision Healthcare dit jaar moeten uitkomen op 127 miljoen euro. De brutobedrijfswinst zou daar bijna een vijfde van moeten vertegenwoordigen, dus zo'n 25 miljoen.

Zoektocht

Vindevogel blijft intussen, zoals De Tijd begin deze maand berichtte, op zoek naar een kapitaalkrachtige partner om de groei van Vision Healthcare te versnellen. Hij is op zoek naar een partij die minstens 50 à 100 miljoen euro op tafel legt.

Diversificatie

Vision Healthcare is niet het enige project van Vindevogel. Via zijn investeringsvehikel Damier bezit hij ook 10 procent van Cooper-Vemedia, een omvangrijke speler in voorschriftvrije geneesmiddelen, de sector waarin het voor hem enkele decennia geleden allemaal begon.

Hij is via Damier ook eigenaar van het gelijknamige hotel in Kortrijk en de cocktailbar Sprezza. Vindevogel heeft ook belangen in het ginmerk Copperhead en in The Ark, dat een ‘Tomorrowland op zee’ organiseert.

Eind deze zomer kocht hij een kwart van de aandelen van Zoute Events, de organisator van de bekende oldtimerrally Zoute Grand Prix.

Dat geld moet dienen voor een of meerdere grote overnames, transacties van enkele tientallen miljoenen euro’s tot meer dan 100 miljoen euro. Begin volgend jaar moeten kandidaat-investeerders hun eerste voorstellen op tafel leggen.

 

Hij wil bij de transactie hoe dan ook aan boord blijven. De nieuwe aandeelhouder krijgt een belang van zo’n 50 procent in Vision Healthcare, naast de historische aandeelhouders (40%) en het management (10%). Vandaag is Vindevogel de grootste aandeelhouder van het online platform.

Ridder

Bij die historische aandeelhouders van Vision Healthcare zitten meerdere vennoten van CVC. Een van hen is de Nederlander Rolly van Rappard, een van oprichters van de private-equityreus. Zijn zoon Anthony Teun van Rappard is sinds deze zomer bestuurder bij Vision Healthcare.

In die raad zit naast Vindevogel en zijn echtgenote ook Anthony De Clerck (Dovesco). De familie De Clerck trad tot het kapitaal toe naar aanleiding van de overname van VitaminExpress.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud