VK keurt als eerste Pfizer/BioNTech-vaccin goed

©REUTERS

Het Verenigd Koninkrijk geeft als eerste land zijn goedkeuring voor het coronavaccin van Pfizer en BioNTech.

De Britse gezondheidswaakhond MHRA heeft zijn goedkeuring gegeven voor het vaccin. 'De regering heeft de aanbeveling van de MHRA aanvaard', zegt minister van Volksgezondheid Matt Hancock. 'De ziekenhuizen zijn klaar om het vaccin als eerste te ontvangen.'

De kwetsbaarsten krijgen het vaccin eerst toegediend.
Matt Hancock
Brits minister van Volksgezondheid

Het vaccin wordt volgende week beschikbaar. Het VK kocht 40 miljoen dosissen, goed om 20 miljoen mensen met twee dosissen te vaccineren. 10 procent van die bestelling zou dit jaar geleverd worden. Het overgrote deel wordt geproduceerd op de productiesite van Pfizer in Puurs.

'Begin volgende week beginnen we met de uitrol', zegt Hancock. Het Verenigd Koninkrijk is het eerste land dat zijn goedkeuring geeft voor een vaccin tegen het coronavirus. 'Door te beginnen vaccineren, zal het aantal ziekenhuisopnames van mensen uit risicogroepen teruglopen', zegt BioNTech-CEO Ugur Sahin.

Noodaanvraag

Vorige week berichtte de Britse krant The Guardian dat de Britse ziekenhuizen de eerste vaccins op maandag 7 december mochten verwachten. Medewerkers van de gezondheidsdienst NHS zouden eerst worden gevaccineerd. Hancock houdt het erop dat 'de kwetsbaarsten als eersten gevaccineerd worden'. Tijdens het parlementair vragenuurtje nuanceerde premier Boris Johnson wel dat het gros van de Britten de 'hoop moet temperen' dat ze de komende maanden al een vaccin zullen krijgen.

Nog volgens The Guardian wordt de verdeling van het vaccin geen evidentie. NHS-medewerkers gaan ervan uit dat het Pfizer/BioNTech-vaccin niet meer dan vier keer verplaatst mag worden. Daarna zou het niet langer effectief zijn. Bij aankomst in de Britse ziekenhuizen heeft het al twee verplaatsingen achter de rug: van Puurs naar de verdeelcentra, en van de verdeelcentra naar de ziekenhuizen.

mRNA

Het Pfizer/BioNTech-vaccin werkt volgens de baanbrekende mRNA-technologie. Lees hier meer over het stukje genetische software dat ons moet bevrijden van Covid-19.

De snelle goedkeuring is het gevolg van een noodaanvraag. Die diende Pfizer ook in bij de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA. Bij de Europese autoriteiten, het EMA, is dat niet mogelijk. Het EMA werkt met een 'voorwaardelijke marktautorisatie'. Vanuit Europese hoek klonk woensdag ook kritiek dat de Britse collega mogelijk te weinig controles hebben uitgevoerd om het vaccin toch maar als eerste toe te laten.

95 procent

Het Pfizer/BioNTech-vaccin biedt een effectiviteit van 95 procent tegen het coronavirus. Bij 65-plussers zou dat 94 procent zijn. In de klinische fase 3 liepen 170 van 44.000 proefpersonen Covid-19 op. Van die 170 werden 162 mensen met een placebo ingeënt, de overige acht kregen het vaccin.

Ons land legt vandaag de krachtlijnen van zijn vaccinstrategie vast. De acht Belgische gezondheidsministers, coronacommissaris Pedro Facon en hoofd van de vaccintaskforce Dirk Ramaekers houden overleg. Er wordt gemikt op januari om de eerste mensen te vaccineren.

De race naar het vaccin

De zoektocht naar een coronavaccin moet tien keer sneller dan normaal verlopen. Welke van de 205 vaccins die nu in ontwikkeling zijn, zullen het halen? De Tijd volgt de wedloop op de voet in dit interactieve overzicht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud