Vlaamse labofamilie bundelt krachten met Franse marktleider

©AFP

De Vlaamse ondernemersfamilie De Raedt-Verheyden brengt haar klinische labogroep CMA-Medina onder bij het Franse Biogroup. Samen met de oprichter van Biogroup krijgt ze de meerderheid in het nieuwe geheel. Het is een van de grootste Belgische deals van dit jaar.

De grootste privégroepen voor klinische bloedanalyses in Frankrijk en België bundelen hun krachten. CMA-Medina, de klinische labogroep in handen van Gino De Raedt en Frederica Verheyden, gaat samen met het Franse Biogroup.

CMA-Medina, opgericht in 1978, zat tot nu toe volledig in handen van Straco, het investeringsvehikel van De Raedt en Verheyden. De labogroep telt zo’n 800 werknemers en heeft acht labo’s verspreid over Vlaanderen. Straco wordt door de geplande transactie een belangrijke minderheidsaandeelhouder van de fusiegroep.

Samen met Biogroup-oprichter Stéphane Eimer, een klinisch bioloog, zal de ondernemersfamilie de meerderheid van de aandelen van Biogroup aanhouden. Ook het Canadese pensioenfonds Caisse de dépôt et placement du Québec (CDPQ) zit sinds 2018 in het kapitaal van Biogroup en blijft aan boord.

Straco, een familie-imperium in de luwte

Gino De Raedt en Frederica Verheyden bouwen in alle discretie aan een indrukwekkend industrieel imperium. CMA-Medina is daar maar één onderdeel van.

Via het investeringsvehikel Straco is hun familie ook eigenaar van het uitzendkantoor Forum Jobs, van het Britse Cedo - de Europese marktleider in vuilniszakken - en van NGM, een uitbater van Q8- en Lukoil-tankstations in Wallonië. Het bedrijf kocht twee jaar geleden ook de potgrondactiviteiten van Greenyard, de fruit- en groentenreus van Hein Deprez.

Straco heeft daarnaast een portefeuille met vastgoed en vastgoedparticipaties, waaronder een participatie in Compagnie du Zoute.

De Franse groep biedt net als CMA-Medina routine- en gespecialiseerde analyses voor klinische biologie aan over heel Frankrijk, van haar thuisbasis in de ‘Grand Est’ (Elzas en Bourgogne), over de regio rond Parijs tot het Zuidoosten en Corsica. In Frankrijk is Biogroup nu al de grootste speler in een markt die jaarlijks goed is voor een omzet van 6 miljard euro. De groep boekte in 2018 een omzet van 600 miljoen euro. Ter vergelijking: in ons land is CMA-Medina de primus in een markt van meer dan 1 miljard euro. Geconsolideerde omzetcijfers over de CMA-Medina worden niet meegedeeld.

Europese reus

Door de transactie, een van de grootste deals van het jaar in ons land, wordt de gecombineerde Belgisch-Franse labogroep een Europese speler van formaat naast onder meer het Duitse Synlab, het Zwitserse Unilabs en zijn land- en sectorgenoot Cerba.

De nieuwe Frans-Belgische groep wil niet alleen in de beide thuismarkten haar positie verstevigen, maar op termijn ook in andere Europese landen actief worden.

‘Biogroup legde de voorbije 5 à 10 jaar een prachtig groei- en consolidatieparcours af in Frankrijk’, zegt Nicolas De Quinnemar, de CEO van CMA-Medina. ‘De combinatie van beide groepen zal het aanbod naar artsen en patiënten nog verbeteren.’ De nieuwe Frans-Belgische groep wil niet alleen in de beide thuismarkten haar positie verstevigen, maar op termijn ook in andere Europese landen actief worden. Welke laat De Quinnemar in het midden.

Coronacrisis

In volle coronacrisis draaiden de Belgische labo’s van CMA-Medina de voorbije maanden op volle toeren. ‘Wij voeren zowel PCR-testen uit als serologische testen, die nagaan of iemand antistoffen heeft aangemaakt tegen Covid-19’, zegt De Quinnemar. ‘Uiteraard hebben we zo extra omzet gegenereerd. Maar tegelijkertijd legt dit een grote druk op de organisatie, omdat we extra mensen moesten aanwerven en opleiden en omdat we voor het doorspelen van de Covid-19 analyses onder tijdsdruk staan.’

Behalve de klassieke bloedanalyses is CMA-Medina ook gespecialiseerd in pathologie-analyses (huidaandoeningen), toxicologie, preventieve geneeskunde (Fidlab) en diergeneeskunde. In totaal kan het ruim 1.000 verschillende analyses uitvoeren.

De zakenbank Rothschild adviseerde Straco bij de deal met Biogroup.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud