Vlaamse medtech-bedrijven samen sterker

Cochlear, maker van hoorimplantaten, sluit zich aan bij MedTech Flanders. ©EPA

De fabrikanten van medische technologie (software en toestellen, geen geneesmiddelen) gaan voortaan hun kennis, dure apparatuur en netwerk met elkaar delen.

Complexe regelgeving, dure apparatuur, het moeilijk vinden van zaaikapitaal en ingenieurs. Dat zijn enkele van de struikelblokken die het beginnende producenten van medische hulpmiddelen moeilijk maken.

Om die uitdagingen gemakkelijker aan te kunnen, bundelen starters, onderzoekers, organisaties en enkele gevestigde namen als Barco Healthcare, Cochlear, IMEC en iMinds de krachten in een vzw. Het gaat om fabrikanten van implantaten, en software en toestellen voor medische beeldvorming, operatiekwartieren, in-vitro diagnostiek en nierdialyse. Hun speeltuin is 350 miljard dollar waard.

MedTech Flanders wil hen aan een groter deel van die koek helpen. Niet door hun producten en diensten te verkopen, maar door workshops te organiseren, bijvoorbeeld met een expert in klinische studies of kenner van de regelgeving van de Amerikaanse farmawaakhond FDA. 'Starters kunnen het zich vaak individueel niet veroorloven zo'n expert te betalen. Wij delen de kosten', zegt Pascal Verdonck, gedelegeerd bestuurder van de nieuwe vzw.

Andere pistes zijn het delen van dure machines en ondersteuning in de zoektocht naar werkkrachten en extra kapitaal.

Waarom een Vlaamse vzw oprichten als Unamec (federaal) al de Belgische producenten van medische technologie overkoepelt? Bart Swaelens, één van de initiatiefnemers van MedTech Flanders: 'Unamec wijst vooral grote bedrijven genre Johnson & Johnson wegwijs in het terugbetalingssysteem in ons land. Met MedTech Flanders willen we kleinere bedrijven helpen groeien en doorbreken in het buitenland.' Unamec is overigens ook lid van de nieuwe vzw.

MedTech Flanders telt voorlopig 19 leden. Andere bedrijven zijn welkom, mits ze in Vlaanderen aan onderzoek & ontwikkeling doen of er een beslissingscentrum hebben. Het lidgeld bedraagt, afhankelijk van de bedrijfsgrootte, 400 à 3.000 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud