Vlaamse start-up vangt recordbedrag van 27 miljoen euro

©Dieter Telemans

De farmareuzen Novartis en Boehringer Ingelheim investeren fors in de start-up Aelin Therapeutics, die zich onder andere toelegt op de ontwikkeling van nieuwe antibiotica.

De Vlaamse start-up Aelin Therapeutics haalt in zijn eerste financieringsronde een recordbedrag van 27 miljoen euro op. Het internationale consortium van investeerders bestaat onder meer uit de investeringsfondsen van Novartis en Boehringer Ingelheim,  Fund+ (het investeringsfonds van Thrombogenics-stichter Désiré Collen), Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) en het Nederlandse LSP.

Achter dat laatste fonds schuilt onder andere Rudy Dekeyser, die lang geleden mee aan de wieg stond van en lange tijd hoofd was van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). Elk van de investeerders neemt zo'n 5 miljoen euro voor zijn rekening, met LSP dat een extra inspanning deed. 

Die internationale financiële steun bevestigt eens te meer de sterkte van biotech van eigen bodem.
Vlaams Instituut voor Biotechnologie

'Die internationale financiële steun bevestigt eens te meer de sterkte van biotech van eigen bodem', zegt Els Beirnaert van het VIB.

Aelin is een spin-off van het VIB. Twee wetenschappers, Joost Schymkowitz en Frederic Rousseau, legden tien jaar geleden de basis voor het bedrijf, met onderzoek dat onder andere zijn weg vond naar het prestigieuze vakblad Science. De twee ontwikkelden een procédé om eiwitten te doen samenklitten en ze zo te neutraliseren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan eiwitten die de sleutelfiguren zijn bij de deling van bacteriën of kankercellen. Het principe heeft in laboratoriumtesten ook al zijn waarde bewezen in virussen, schimmels en zelfs in planten. 

Nieuwe antibiotica

Met het geld gaat Aelin de technologie verder op punt zetten, en binnen enkele jaren een eerste toepassing - namelijk een nieuw antibioticum - uittesten op mensen. 'Daar is dringend nood aan, aangezien bacteriën steeds meer resistentie vertonen en bestaande antibiotica voor bepaalde infecties geen uitweg meer bieden. Als er geen oplossingen komen, zakken we geleidelijk aan weg naar de situaties van het begin van de vorige eeuw', aldus Beirnaert. Maar het potentieel van de technologie reikt verder. 'Door de totaal nieuwe benadering zouden ziekten die tot vandaag onbehandelbaar lijken, toch te genezen zijn.'

Door het nieuw type medicatie zouden ziekten die tot vandaag onbehandelbaar lijken toch te genezen zijn
Vlaams Instituut voor Biotechnologie

 Het opgehaalde geld is het grootste startkapitaal ooit voor een VIB-spin-off. Het VIB lag eerder al aan de basis van bedrijven als Ablynx. De bedrijfsnaam Aelin verwijst in enkele oude talen naar 'uniek', 'helen' en 'waardevol, nobel'.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud