Advertentie

Vragen bij aandelentransacties UCB-topman

Ismail Kola, de wetenschappelijk directeur van UCB. ©Emy Elleboog

De wetenschappelijk directeur van UCB cashte ruim 2 miljoen euro een week voor het slechte nieuws van gisteren. De FSMA is de transacties al aan het onderzoeken.

UCB kende maandag zijn slechtste dag op Euronext Brussel sinds 1987. Het aandeel verloor net geen 18 procent nadat het biofarmabedrijf een misgelopen onderzoek rond het os­te­o­po­ro­se­mid­del Eve­ni­ty had opgebiecht.

De krant La Libre meldt nu dinsdag dat Ismail Kola, de wetenschappelijk directeur van UCB en lid van het directiecomité, een week eerder, op 15 mei, bijna 3,85 miljoen euro opstreek door de verkoop van 50.000 aandelen UCB. Die verwierf hij in het kader van optieplannen voor het personeel. Hij oefende de opties dezelfde dag uit tegen ruim 1,6 miljoen euro, waardoor hij 2,18 miljoen euro winst boekte.

Die operatie zo vlak voor het slechte nieuws roept vragen op. Wat bracht Kola ertoe de opties nu uit te oefenen? Was hij in zijn functie op de hoogte van de nakende aankondiging over het onderzoek die de koers deed kelderen?

'Geen voorkennis'

UCB-woordvoerder Laurent Schots benadrukte dinsdag in een reactie dat Kola niet over enige voorkennis beschikte. 'Ismail Kola heeft een aanvraag ingediend om zijn opties uit te oefenen. Hij bevestigt dat hij daarbij niet over enige voorkennis beschikte. Alle interne goedkeuringsprocedures werden gerespecteerd en Ismail Kola heeft zijn opties uitgeoefend op 15 mei. UCB werd pas op zaterdag 20 mei op de hoogte gebracht van de studieresultaten (door partner Amgen, red.). Deze werden op zondag 21 mei om middernacht in een persbericht wereldkundig gemaakt', aldus de woordvoerder van UCB.

Kola is sinds 2009 in dienst bij UCB. Hij was daarvoor aan de slag voor de farmagroep Merck.

FSMA

Jim Lannoo, de woordvoerder van de beurswaakhond FSMA, zei dinsdag dat de FSMA de transacties al aan het onderzoeken is, 'zoals we altijd doen in zulke gevallen'. Het onderzoek werd niet pas opgestart na het artikel in La Libre. Het kwam er op basis van de transacties en het nieuws van gisteren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud