VS geven UCB groen licht voor osteoporosemedicijn

©Kristof Vadino

Het Belgische farmabedrijf UCB mag zijn injectie tegen osteoporose, Evenity, eindelijk op de Amerikaanse markt brengen.

Dat maakte de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA dinsdagavond bekend. Evenity krijgt in de VS groen licht voor de behandeling van vrouwen in de postmenopauze met een hoog risico op botbreuken.

UCB  werkte sinds 2004 aan Evenity, of romosozumab, samen met zijn Amerikaanse partner Amgen. De inkomsten van de behandeling worden netjes verdeeld over de twee farmabedrijven. Analisten verwachten dat het medicijn gestaag op gang komt wegens de risico’s voor hartpatiënten, maar dat de verkoop op zijn piek 500 miljoen dollar oplevert.

Botbreuken

500 miljoen
Piekverkoop
Analisten schatten dat de verkoop van Evenity op zijn piek 500 miljoen dollar kan opbrengen.

Voorlopig mag het medicijn alleen gebruikt worden voor de behandeling van vrouwen die na hun menopauze een hoog risico lopen op botbreuken. Patiënten die het voorbije jaar een hartaanval kregen zijn door de FDA uitgesloten.

Osteoporose treft 200 miljoen mensen in de wereld. Het komt vooral voor bij vrouwen, maar ook een op de drie heupbreuken bij mannen is het gevolg van botontkalking. Evenity is een maandelijkse injectie die de aanmaak van nieuw botweefsel versterkt en de afbraak ervan afremt.

Tweede keer goede keer

De goedkeuring door de FDA is een serieuze opsteker voor UCB. In 2017 had de waakhond nog bijkomend onderzoek geëist nadat gebleken was dat Evenity hartproblemen veroorzaakt. Die tegenvaller bezorgde het aandeel de grootste opdoffer in dertig jaar. Sindsdien stelden analisten hun ramingen over de potentiële piekverkopen fors neerwaarts bij.

De initiële flop voedde bij beleggers twijfel over de pijplijn van UCB, dat in de eerste helft van komend decennium de patenten van zijn sterproducten ziet vervallen. In de loop van 2018 kon de groep een belangrijk deel van die twijfel wegnemen, door gerichte overnames en een focus op andere beloftevolle producten in ontwikkeling

Vooral de bemoedigende onderzoeksresultaten van rozanolixizumab, een potentieel middel voor onder meer de behandeling van de spierziekte myasthenia gravis (een aandoening waar ook Argenx op inzet), en bimekizumab, een potentieel middel tegen ochtendstijfheid, konden beleggers overtuigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud