Waals biotechbedrijf gaat strijd aan met ziekenhuisinfecties

Onderzoekslabo's van Realco in Louvain La Neuve ©Dominic Verhulst / Dotch.be

Het biotechbedrijf OneLife, opgericht door een voormalige grondstoffenhandelaar, haalt 2,3 miljoen euro op om via natuurlijke enzymencocktails bacteriën in ziekenhuizen te bestrijden.

OneLife, met hoofdkwartier in Louvain la Neuve, is een afsplitsing van Realco dat in een duister hoekje van de Brusselse beurs noteert. Realco zette de voorbije jaren cocktails op punt op basis van enzymen om bacteriën te bestrijden.

Grote voedingsbedrijven – gaande van zuilvel- en bierproducenten tot garnalenverwerkers – doen er al beroep op om kwaliteitsproblemen in het productieproces te vermijden of op te lossen.

‘Klassieke detergenten en ontsmettingsmiddelen hebben hun beperkingen’, zegt CEO en hoofdaandeelhouder Gordon Blackman. Er bestaat namelijk zoiets als een biofilm, een schild dat bacteriën beschermt. ‘Met onze producten breken we die biofilm en verdedigingsmuur af waardoor de vrijgekomen bacteriën gemakkelijker te vernietigen zijn.’

Antibiotica

Realco zet diezelfde technologie via OneLife nu ook in voor ziekenhuizen, om chirurgische materialen te desinfecteren. Een noodzaak, volgens Blackman, omdat er in België alleen al meer dan 2.000 patiënten overlijden aan infecties na een behandeling. OneLife levert al aan enkele Belgische en Europese ziekenhuizen, maar er rijpen nog andere plannen. Zo wil het bedrijf nagaan of zijn technologie kan ingezet worden om antibioticabehandelingen efficiënter te maken.

De medische activiteiten zijn ondergebracht in OneLife, dat een kapitaalverhoging van 2,3 miljoen euro doorvoerde. Een half miljoen komt van Realco zelf, aangevuld met investeringen door enkele vermogende, niet-gespecifieerde families. Een van de bestuurders bij OneLife is Pierre Drion, de ex-CEO van Petercam die nu en dan opduikt bij kapitaalrondes van Belgische biotechbedrijven. Het bedrijf wordt geleid door Jean-Michel Vanderhofstadt, de voormalige topman van IRE dat onderzoek doet naar nucleaire geneeskunde.

Realco haalde vorig jaar een omzet van ruim 8 miljoen euro en een nettowinst van 140.000 euro. ‘We hebben activiteiten in heel de wereld. Van China tot Mexico, en van Indonesië tot in de VS’, luidt het. Op de Vrije Markt van Euronext Brussel, waar amper aandelen verhandeld worden, heeft het een beurswaarde van 11 miljoen euro.

Grondstoffenhandelaar

Gordon Blackman, de drijvende kracht achter Realco, was in een vorig leven grondstoffenhandelaar bij Sogem dat ooit nog deel uitmaakte van Umicore. In 1991 zegde hij zijn job op, en nam Realco over dat zich toen enkel toelegde op de verkoop aan drogisterijen.

Hij verlegde de focus naar onderzoek en bracht eigen producten op de markt die in doe-het-zelf-zaken te koop zijn. Denk aan middelen om zwembaden te reinigen of om de werking van septische putten te verbeteren. Maar de toekomst ligt nu bij de enzymencocktails, niet enkel voor voedingsbedrijven en ziekenhuizen maar ook voor allerhande biologische huishoudproducten. ‘Binnenkort zal u ons zien liggen in een van de grote supermarkten in ons land’, klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud