Waalse biotechparel Iteos trekt naar Nasdaq

Iteos is een van de bedrijven die een doorbraak hopen te forceren in immunotherapie om kanker te lijf te gaan. ©Olivier Rinchard

Het gaat hard voor Iteos Therapeutics. Amper twee maanden na een kapitaalronde van 125 miljoen dollar heeft de Waalse specialist in kankertherapie plannen voor een rechtstreekse beursgang op de Amerikaanse beurs Nasdaq.

Iteos wil met de beursgang op Nasdaq 100 miljoen dollar ophalen. De groep krijgt als beursticker ITOS. De banken JPMorgan, SVB Leerink en Piper Sandler begeleiden de operatie. Er is dus geen Belgische partij betrokken. Sowieso kunnen Belgische beleggers niet inschrijven op een buitenlandse beursintroductie.

Iteos gebruikt de opbrengst van de operatie om zijn onderzoek te financieren. Iteos is een van de vele bedrijven die een doorbraak hopen te forceren in immunotherapie om kanker te lijf te gaan. Immunotherapie is een verzamelnaam van manieren om het immuunsysteem een boost te geven om tumorcellen sneller en beter kapot te maken. Iteos heeft twee belangrijke potentiële medicijnen.  Eén product dat rich richt op uitbehandelde kankerpatiënten met tumoren, gaf al bemoedigende eerste resultaten bij patiënten.

Zoals gebruikelijk bij een biotechbedrijf is Iteos nog verlieslatend. 'We hebben grote verliezen opgestapeld sinds de oprichting en we verwachten ook de komende jaren verlies', luidt een klassieke waarschuwing in het prospectus. En verder: 'We zullen nog verschillende financieringsrondes nodig hebben vooraleer we onze doelstellingen bereiken.' Het kan nog zo'n 5 jaar duren eer een eerste product van Iteos op de markt geraakt.

Kapitaalronde

De aankondiging van de beursplannen volgt kort op een kapitaalronde van 125 miljoen dollar in april, voornamelijk bij Amerikaanse investeerders. Dat is een enorm bedrag naar Belgische normen en dit jaar voorlopig de grootste kapitaalronde van een niet-genoteerd groeibedrijf in ons land. De grote trekkers van die financieringsronde waren de Amerikaanse investeringsfondsen RA Capital Management en Boxer Capital. Janus Henderson dook op als nieuwe investeerder, terwijl ook de bestaande aandeelhouders geld op tafel legden. ‘De interesse was zeer groot. We hebben zelfs grote investeringsfondsen moeten afwijzen', meldde Michel Detheux, de CEO van Iteos, die overigens in de VS woont. Voor zijn verhuizing naar de VS kreeg hij een speciale verhuisvergoeding van 216.000 dollar, vermeldt het prospectus.

De Belgische aandeelhouders tekenden in voor een bedrag van zowat 18 miljoen euro. Dat zijn onder meer Fund+ (opgericht door de biotechpionier Désiré Collen), Vives Louvain Technology Fund en de overheidsvehikels SRIW en FPIM.

Belgen op Nasdaq: altijd vuurwerk

Belgische bedrijven hebben altijd graag naar Nasdaq getrokken. In de jaren '90 was er de hype en vervolgens de pijnlijke val van Lernout & Hauspie. Ook halfgeleiderproducent Icos Vision en printgroep Xeikon kozen voor een rechtstreekse notering op Nasdaq. 

Na de eeuwwisseling vonden vooral biotechbedrijven de weg naar Nasdaq. CEO Onno Van de Stolpe van Galapagos was de eerste uit de sector in 2015. Amerikaanse beleggers zagen de beurskoers sindsdien floreren van 42,05 dollar naar 200 dollar. 'We moeten gewoon op Nasdaq', zo verwoordde de toenmalige CEO Christian Homsy het van Celyad, eveneens in 2015. Deze beursgang leverde beleggers evenwel een kater op, net zoals die van Tigenix (zie tabel).

Terwijl het bij de biotechbedrijven gaat een om tweede, bijkomende notering trekt Iteos rechtstreeks naar Nasdaq. Materialise deed het de groep voor in 2014. Na een achtbaanrit staat het aandeel bijna dubbel zo hoog. 'Wij zijn blij met onze Amerikaanse notering. Bij onze beursgang zaten daar de kapitaalverschaffers en de gespecialiseerde analisten', zei CEO Fried Vancraen onlangs in De Tijd.

Het grootste succesverhaal op Nasdaq schrijft Tim Van Hauwermeiren: Argenx ging maal tien sinds de beursgang in 2017. Van Hauwermeiren is de enige Belgische bestuurder bij ... Iteos.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud