Waalse farmabelofte MastherCell overgenomen door Amerikaanse Orgenesis

Hugues Bultot, CEO van MastherCell (links) en Vered Caplan, CEO van het Amerikaanse Orgenesis. ©Tom Verbruggen

Het Waalse MastherCell, dat stamcellen produceert voor de farmasector, is overgenomen door Orgenesis voor 24 miljoen dollar. Het Amerikaanse Orgenesis ontwikkelt een celtherapie om diabetes tegen te gaan. 'MastherCell was het puzzelstukje dat ons ontbrak'.

MastherCell, een bedrijf uit Gosselies, laat zich na een paar jaar samenwerken met het Amerikaanse Orgenesis , overnemen door dat bedrijf. Het beursgenoteerde Orgenesis biedt 24 miljoen dollar in aandelen.

MastherCell produceert cellen op industriële schaal voor farmabedrijven, zodat ze de die kunnen gebruiken om aan klinisch onderzoek te doen. Celtherapie, waarbij levende cellen in een patiënt worden ingebracht om de slecht functionerende lichaamscellen te vervangen, is aan een opmars bezig. De cellen, vaak stamcellen, worden gebruikt in de zogenaamde regeneratieve geneeskunde, om ziektes te voorkomen en te genezen. Wallonië is een voorloper in dit domein en telt verschillende bedrijven actief in celtherapie, zoals Promethera of nog Cardio3 BioSciences . In Vlaanderen is vooral Tigenix bekend voor celtherapie. Het bedrijf ontwikkelde onder meer een behandeling met cellen om het kraakbeen te herstellen.

MastherCell werd in 2011 opgestart en kreeg in september 2013 de toestemming om te beginnen met cellen kweken. 'MastherCell was het puzzelstukje dat ons ontbrak', zegt Orgenesis-CEO Verend Caplan. Oregenis is zelf op zoek naar een behandeling om diabetes te genezen en wil hiervoor levercellen inzetten. 'We leren de levercellen van een diabetes-patiënt insuline te produceren en zo de rol over te nemen van de pancreas, die niet langer zijn werk doet. Ons onderzoek is beloftevol, maar om verder te gaan moeten we massaal over levercellen beschikken. En hier komt dus Masthercell tussen. We hadden onze cellen zelf kunnen fabriceren, maar dat had veel tijd en geld gevraagd. Het is goedkoper voor ons om MastherCell in huis te halen.'

Masthercell had eind 2013 voor zo'n 700.000 euro aan inkomsten. Naast Orgenesis heeft het nog een vijftal andere klanten, die het zal behouden. 'We zullen onafhankelijk verder doen. Zolang we niet aan een ander bedrijf leveren dat ook actief is in diabetes, is dat goed voor onze nieuwe aandeelhouder', stelt Hugues Bultot, CEO van MastherCell.

Voor Bultot is de overname door Orgenesis vooral een venster op de Verenigde Staten, waardoor het er ook klanten zal kunnen aanspreken. 'En Orgenesis is beursgenoteerd ook. Die ervaring had ik nog niet.'

Bulthot startte al verschillende bedrijven in de Waalse farma en biotechnologie op. MastherCell, eigenlui voluit Manufacturing Synergies for Therapeutic Cells, is zijn tweede bedrijf dat hij met succes verkoopt. Hij zegt actief te zullen blijven binnen MastherCell, ook al wordt het opgeslorpt binnen Orgenesis, maar hij gaat een vijfde van zijn tijd wijden aan Univercells, een bedrijf in celtherapie voor vaccins, dat hij twee jaar geleden oprichtte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud