Wall Streetmiljoenen voor Leuvens alzheimeronderzoek

Professor Bart De Strooper. ©Photo News

De kans dat Leuvens onderzoek bijdraagt tot een geneesmiddel tegen alzheimer is de afgelopen maanden een stuk groter geworden.

De Amerikaanse start-up Denali Therapeutics  nam vorige zomer een licentie op een antilichaam dat de Leuvense wetenschapper Bart De Strooper ontwikkelde. Vervolgens haalde het biotechbedrijf op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq 250 miljoen dollar op.

Denali Therapeutics is een zogenaamde unicorn, een start-up van meer dan 1 miljard dollar. In zijn eerste twee maanden op Nasdaq deed het bedrijf uit San Francisco het zelfs beter dan Facebook in zijn beginperiode. Het werd amper twee jaar geleden opgericht door drie veteranen van de Amerikaanse biotechreus Genentech. Zij vonden dat het wetenschappelijk onderzoek naar hersenziekten zoals alzheimer verkeerd werd aangepakt.

Binnen drie tot vier jaar kunnen we de eerste patiënten behandelen.
bart de strooper
wereldexpert in alzheimer

Denali Therapeutics zegt honderden opties voor vernieuwend onderzoek te hebben bekeken voor het er zes uitkoos. Een van die zes is dat van Bart De Strooper. De Leuvense wetenschapper is wereldwijd gereputeerd voor zijn onderzoek naar de ziekte van Alzheimer.

Door de vergrijzing rukt alzheimer op. Toch zetten farmareuzen zoals Pfizer en Merck onlangs een punt achter hun zoektocht naar een middel tegen de hersenziekte, omdat de resultaten weinig beloftevol leken.

Recordhouder Denali

390 dagen. Zoveel dagen na de oprichting in 2015 kreeg Alzheimer-specialist Denali Therapeutics een waardering van 1 miljard dollar opgeplakt. Dat is nog zes dagen sneller dan Facebook. Op 14 mei 2015 kreeg Denali – genoemd naar de hoogste berg van Alaska en Noord-Amerika – met 217 miljoen dollar al de grootste eerste durfkapitaalronde uit de biotechgeschiedenis toegestopt.

Dit dankzij de sterke reputatie van de drie oprichters, veteranen van Genentech. Bovendien zijn de financiers achter het bedrijf – onder meer het oliefonds van Alaska - grotendeels dezelfde als die achter Juno Therapeutics, dat met zijn beloftevolle kankeronderzoek recent voor 9 miljard dollar in handen komt van Celgene.

 

De Strooper ziet in de Amerikaanse interesse voor zijn werk een bewijs dat het onderzoek naar alzheimer herleeft. ‘De jonge biotech neemt het over van de big pharma.’

Denali Therapeutics gaat Destroopers antilichaam combineren met een andere oplossing. De Strooper: ‘Ze gaan voor een tweetrapsraket’, zegt De Strooper. ‘Alzheimer oplossen als het zich manifesteert, is eigenlijk te laat. We moeten vroeger ingrijpen en dus gezonde mensen gaan behandelen. Dat kan al binnen drie tot vier jaar.’

Optimistisch

'Ik ben optimistischer dan ooit dat we iets zullen vinden tegen alzheimer', aldus De Strooper in een interview met De Tijd.

De Amerikaanse deal is meer dan een pluim op de hoed van de alzheimerexpert. Voor het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de KU Leuven, waaraan De Strooper is verbonden, is hij ook een financiële opsteker. Als het onderzoek tot een geneesmiddel tegen alzheimer leidt, profiteren het VIB, de KU Leuven en ook de onderzoekers via een klein percentage mee van de inkomsten. Om hoeveel het gaat, is niet bekend. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content