Wallonië levert cruciaal ingrediënt voor Brits coronavaccin

Het bedrijf Novasep. ©Novasep

De actieve substantie van het coronavaccin van de Brits-Zweedse farmareus AstraZeneca zal in België geproduceerd worden.

Het Franse farmabedrijf Novasep heeft daarvoor een akkoord gesloten met AstraZeneca. Dat farmabedrijf kocht de licentie op het vaccin dat aan Oxford University werd ontwikkeld. Grootschalige testen op duizenden vrijwilligers zijn bezig. De ambitie is nog dit jaar de eerste dosissen te leveren.

750 miljoen
Vaccin
Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland leggen samen 750 miljoen euro op tafel om 300 miljoen dosissen van een coronavaccin te kopen.

Daarvoor sluit Novasep partnerschappen met biotechbedrijven wereldwijd die helpen de productie op te schalen, onder meer met Oxford Biomedica, waar Roch Doliveux - de ex-topman van UCB - de nieuwe voorzitter is.

Nu is ook de Belgische site van Novasep in beeld gekomen. Novasep heeft zijn hoofdkwartier in Lyon, maar investeerde drie jaar geleden nog 27 miljoen euro in zijn site in Henegouwen om de productie van virale vectoren op te drijven. Die worden gebruikt voor immunotherapie en gentherapie, twee domeinen in de geneeskunde die in opmars zijn. 

Onschadelijk virus

Novasep zet die technologie nu ook in om een cruciaal ingrediënt van het Oxford-vaccin aan te maken. Dat is een genetisch vaccin. Daarbij wordt een onschadelijk virus gebruikt - als virale vector - om een stukje DNA van het coronavirus in lichaamscellen binnen te smokkelen, waarna het immuunsysteem in actie schiet. Het lichaam wapent zich zo voor als het aangevallen wordt door het echte coronavirus.

De aankondiging van de samenwerking volgt op het nieuws dat Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland het voorbije weekend een voorakkoord hebben gesloten om 300 miljoen dosissen van het vaccin te kopen. Ze leggen 750 miljoen euro op tafel. Ze hebben de mogelijkheid om uit te breiden naar 400 miljoen dosissen.   

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud