Wat heeft antisnurkbedrijf Nyxoah beleggers te bieden?

Robert Taub (oprichter en voorzitter) en Olivier Taelman (CEO). ©Tim Dirven

Beleggers kunnen sinds woensdag inschrijven op de beursgang van Nyxoah, het Waalse medtechbedrijf dat technologie ontwikkelt om slaapapneu - en het snurken dat daarbij hoort - aan te pakken. Wat moet u weten over de jongste aanwinst van Euronext Brussel?

Eind vorige maand raakte al bekend dat Nyxoah, een medtechbedrijf met hoofdzetel in het Waals-Brabantse Mont-Saint-Guibert, naar de beurs wilde stappen. De ambities zijn niet min: CEO Olivier Taelman en oprichter Robert Taub stelden in eerdere gesprekken dat ze het succes van het biotechbedrijf Argenx willen evenaren. Daarmee ligt de lat hoog: sinds Argenx naar de beurs trok, ging de koers van het bedrijf maal 23.

Sinds woensdag kunnen geïnteresseerde beleggers intekenen op de beursgang van Nyxoah. Het prospectus dat de groep woensdag publiceerde, kan hen alvast helpen om in te schatten of het medtechbedrijf zijn torenhoge ambities kan waarmaken.

Wat doet Nyxoah?

Nyxoah werd in 2009 opgericht en legt zich toe op nieuwe technologie om slaapapneu te behandelen. Door die aandoening, waar wereldwijd enkele honderden miljoenen mensen aan lijden, blokkeert een verslapping van de tongspieren de luchtweg. Dat leidt tot een kortstondige ademstilstand, luid gesnurk en een verstoorde nachtrust.

Nyxoah ontwikkelde een chip die zo groot is als een muntstuk en die met een insnijding onder de kin wordt ingebracht. De patiënt kleeft voor het slapengaan onder de kin een patch die het implantaat activeert. Dat stimuleert de tongspieren, waardoor die niet verslappen en de luchtweg vrij blijft.

Waar kunnen beleggers op intekenen?

Het medtechbedrijf geeft bij deze beursgang - met de codenaam Luna - 3,8 miljoen nieuwe aandelen uit tegen 14 à 17 euro per stuk. Na de afsluiting van de inschrijvingsperiode wordt het precieze bedrag vastgelegd. Het aantal nieuwe aandelen kan bij grote interesse met 15 procent worden opgetrokken.

Nyxoah wil zo minstens 60 miljoen euro vers kapitaal ophalen. Maar in het beste geval loopt dat bedrag op tot 79 miljoen euro. Na de kapitaalverhoging zou de waardering van Nyxoah tussen 298 en 368 miljoen euro schommelen.

23 miljoen
kapitaal
Enkele bestaande aandeelhouders engageren zich om voor 23 miljoen euro in te tekenen op de beursgang.

Meer dan een derde van het beoogde bedrag heeft Nyxoah vandaag al op zak. Enkele bestaande aandeelhouders, onder wie Robert Taub, de investeerder Gilde Healthcare en de miljardenbedrijven Cochlear en Resmed, hebben zich geëngageerd om 23 miljoen euro op tafel te leggen. Er stappen ook enkele nieuwe aandeelhouders in, zoals de financiële arm van de federale regering FPIM en de consultant Roland Berger. Die leggen samen 5,7 miljoen euro op tafel.

Waarvoor heeft Nyxoah het geld nodig?

Met het opgehaalde geld hoopt het Waalse bedrijf ‘minstens’ twaalf maanden voort te kunnen. In het prospectus bij de beursgang, de infobundel met relevante gegevens voor beleggers, staat te lezen dat Nyxoah eind juni nog 5,8 miljoen euro in kas had. De opbrengst van de operatie is dus welkom.

Valt er een dividend te verwachten?

Sinds zijn oprichting heeft Nyxoah nog geen dividend uitbetaald en het bedrijf zal dat op korte termijn ook niet doen. De groep is nog verlieslatend. Eind december liepen de overgedragen verliezen op tot 47 miljoen euro. Omdat het bedrijf nog volop investeert in onderzoek en expansie, en amper inkomsten heeft, hoeven beleggers niet snel positieve cijfers te verwachten. In de eerste jaarhelft bedroeg het nettoverlies van Nyxoah 4 miljoen euro. Tussen nu en eind september 2021 verwacht Nyxoah een verlies te slikken van 13 miljoen euro.

Wie zijn de concurrenten?

Nyxoah heeft een directe concurrent die een gelijkaardige technologie op de markt heeft gelanceerd: Inspire Medical. Dat Amerikaanse bedrijf noteert op Nasdaq en is er meer dan 3 miljard dollar waard.

Welke risico’s loopt Nyxoah?

Bij de risico’s voor beleggers - een luik dat 30 pagina’s in het prospectus telt - wordt onder andere de coronapandemie vermeld. Nyxoah onderstreept dat die de rekrutering van patiënten voor klinische studies, maar ook de ontwikkeling en het maken van zijn producten kan vertragen. Omdat het onderzoekscentrum van Nyxoah in Tel Aviv is gevestigd, waarschuwt het bedrijf dat de politieke, economische en militaire situatie in Israël een risico is. Het bedrijf wil dit jaar in het Luikse een tweede productiesite naast die in Tel Aviv openen.

Voor volgend jaar rekent CEO Olivier Taelman op 200 à 250 patiënten.

Nyxoah gaat zijn raad van bestuur wegens de beursgang iets uitbreiden. CEO Olivier Taelman wordt bestuurder, net als Jürgen Hambrecht, ex-CEO en ex-voorzitter van de raad van bestuur van de Duitse chemiereus BASF. Die zal als onafhankelijke zetelen. Taelman krijgt dit jaar een vergoeding van meer dan 300.000 euro, waarvan 260.000 euro vast en 40.000 euro variabel. Bij de acht bestuurders zit geen enkele vrouw.

Waar is de technologie van Nyxoah beschikbaar?

De technologie van Nyxoah is sinds deze zomer beschikbaar voor Duitse apneupatiënten. Dit jaar verwacht het bedrijf er zijn technologie bij 25 patiënten in te planten, wat neerkomt op 0,5 miljoen euro omzet. Voor volgend jaar rekent Taelman op 200 à 250 patiënten, als tegen dan ook de terugbetaling in Nederland, Frankrijk , het Verenigd Koninkrijk en België geregeld is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud