'We missen langetermijnperspectief bij MDxHealth

Analisten zien ondanks de kwartaal-op-kwartaalgroei weinig tot geen lichtpunten in de kwartaalupdate van MDxHealth. 'We missen een langetermijnperspectief.'

Het omzetcijfer van MdxHealth  dikte in het eerste kwartaal aan tot 4,7 miljoen dollar, een stijging met 7 procent in vergelijking met het vierde kwartaal. Het is de eerste sequentiële stijging in vier kwartalen tijd. Maar van enthousiasme bij de analisten is geen sprake omdat de resultaten eind vorig jaar wel heel erg diep gezakt waren. 

Wie de vergelijking maakt met het eerste kwartaal van vorig jaar ziet dat dan ook dat de cijfers om te huilen zijn: een omzetdaling van 51 procent.

Uitdagingen

Grote lichtpunten zien de analisten niet in de update. 'Het is hoopgevend, maar we missen een langetermijnperspectief', klinkt het bij KBC Securities. 'De uitdagingen blijven. Het is niet eenvoudig om als klein bedrijf in de VS producten aan de man te brengen', zegt Stephanie Put, analiste bij Degroof Petercam. 

MDxHealth heeft twee producten op de markt die gebruikt worden tijdens het diagnoseproces bij prostaatkankerpatiënten. De urinetest SelectMDx en ConfirmMDx. Die laatste vertrekt van lichaamsweefsel en is sinds 2012 op de markt, maar vorig jaar werd duidelijk dat hij zijn piek tegen alle verwachtingen in al bereikt heeft. Ook in het eerste kwartaal zakte de verkoop verder weg. SelectMDx daarentegen is populair en snel aan het opkomen. 'De test heeft veel potentieel', zegt KBC Securities. 'Het probleem is dat de verkoopprijs aanzienlijk lager is dan die van ConfirmMDx, waardoor die ondanks de snelle volumestijging minder impact heeft op de omzet.' 

Het operationeel verlies kwam in het eerste kwartaal uit op 8,6 miljoen dollar. Dat is 28 procent slechter dan een jaar geleden, maar wel 10 procent beter dan het laatste kwartaal van vorig jaar dankzij de kostenbesparingen die het bedrijf doorvoert. Eind vorig jaar werd een kostenbesparingsplan van 10 miljoen euro in gang gezet. Daarbij werden het verkoopteam herschikt, twee onderzoeksprogramma's on hold gezet en de lancering van een nieuw product uitgesteld. 

'Ik zie niet in hoe het bedrijf de verkopen weer aan de gang kan krijgen als het een kwart van de kosten wegknipt', zei het beurshuis Berenberg eerder dit jaar over het besparingsplan. Andere analisten delen die mening, en zijn van oordeel dat verkopers nodig zijn om de artsen te blijven bezoeken. 'Maar er is niet veel bewegingsruimte', vindt KBC Securities. Op de bankrekening van MDxHealth staat nog 17,4 dollar euro tegenover 26 miljoen dollar eind december. 'Voldoende om de komende 12 maanden door te werken', luidt het.

Nieuwe pistes

Maar hoe het verder moet, is een groot vraagteken. 'Er moeten nieuwe pistes bewandeld worden', luidt het bij de analisten. Degroof Petercam noemt de verkoop van het bedrijf 'de gemakkelijkste oplossing', zodat de producten in een bestaande organisatie kunnen ingepast worden. Maar zover hoeft het niet te komen. 'Het is mogelijk rond SelectMDx alleen een rendabel bedrijf te bouwen', is de mening van KBC Securities. 

Voor beleggers is het nu uitkijken naar eind augustus. De nieuwe topman Michael McGarrity is nu twee maanden in dienst en zal bij de publicatie van de jaarresultaten een update geven over de strategie van het bedrijf. Het aandeel verloor de voorbije twee jaar zowat 70 procent van zijn waarde. Door de slechte gang van zaken werd Jan Groen na zeven jaar aan de kant geschoven als CEO.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud