Advertentie

Belang Coucke in Arseus smelt weg

Marc Coucke. ©BELGA

De recente verkooptransacties van Marc Coucke rond het aandeel Arseus hebben zijn belang in de medische groep doen smelten als sneeuw voor de zon. De ondernemer bezit maar 2 à 3 procent van de aandelen meer. Eind september was dat nog 9,6 procent.

De jongste maanden vermenigvuldigden de transactiemeldingen van Coucke en zijn holding Alychlo zich op de website van de beurswaakhond FSMA. Managers en bestuurders van beursgenoteerde bedrijven en hun familieleden moeten daar melden indien ze handelen in effecten van de betrokken vennootschappen.

De jongste dagen deed de topman van Omega Pharma nog maar eens 752.500 Arseus-aandelen van de hand voor 24,5 miljoen euro. Als men al zijn transacties van dit jaar optelt, blijkt dat hij niet minder dan 2,15 miljoen stuks verkocht voor 66,6 miljoen euro. Houdt men eveneens rekening met de transacties uit de tweede jaarhelft van 2013, dan zit men aan 2,95 miljoen aandelen voor een totaal bedrag van 84 miljoen.

Waarom verkoopt Coucke zo gretig aandelen van de voormalige dochter van Omega Pharma? Hij speelt in op de forse koershausse van Arseus van de jongste maanden. Begin 2012 was een aandeel Arseus 11 euro waard. Donderdagavond was dat 34 euro.

 

De verkopen zijn ingegeven door de schulden die Coucke aanging naar aanleiding van de kapitaalverhoging van Omega Pharma voor de GSK-deal. De farmagroep nam anderhalf jaar geleden een portefeuille van 54 merken van GlaxoSmithKline (GSK) over. De aandeelhouders van Omega Pharma - hoofdzakelijk Coucke en het investeringsfonds Waterland - moesten toen 190 miljoen euro in Omega Pharma pompen om de financiering rond te krijgen. Die leningen betaalt hij nu terug.

Coucke gebruikt met andere woorden het succes van Arseus op de beurs om zijn deel van de grootste overname van Omega Pharma te financieren. 

Sinds die overname genoot hij ook als aandeelhouder van een kapitaalvermindering bij het dierengeneesmiddelenbedrijf Ecuphar en van een stevig dividend (20 miljoen euro) van Omega Pharma.

Drempel

De veelvuldige verkopen van Arseus-aandelen hebben de participatie van Coucke in het bedrijf doen wegsmelten als sneeuw voor de zon. De site van Arseus meldt dat hij eind september iets meer dan 3 miljoen aandelen bezat, goed voor een belang van 9,59 procent in de medische groep.

Volgens onze berekeningen daalde zijn belang sindsdien tot slechts 2,1 procent. Maar het kan ook nog iets meer zijn. 'Er komt binnenkort een transparantiemelding waarin zal staan dat Marc Coucke nog 3,67 procent van Arseus bezit', zegt CEO Ger Van Jeveren. Maar hij voegt er onmiddellijk aan toe dat hij niet weet of de meest recente verkooptransacties van Coucke daarbij zitten. Aandeelhouders van Arseus die onder of boven de drempel van 5 of 3 procent gaan, moeten dat verplicht melden.

Marc Coucke was niet bereikbaar voor commentaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud