Beursgang waardeert Mithra op 300 miljoen euro

©Debby Termonia

Mithra maakt op 30 juni zijn intrede op de Brusselse beurs. In het midden van de prijsvork is het bedrijf (voor de kapitaalverhoging) 282 miljoen euro waard. Aan de bovenkant is dat ruim 300 miljoen euro.

Details van de beursgang

  • Prijsvork 10,5-12,5 euro per aandeel
  • Uitgifte van minimaal 5,2 miljoen aandelen, met mogelijkheid om met 15% te verhogen (verhogingsoptie). Daarbovenop mogelijk nog 15% extra via overtoewijzingsoptie.
  • Op te halen bedrag tussen 55 miljoen euro en 86,6 miljoen euro
  • Bestaande aandeelhouders hebben al 16,9 miljoen euro toegezegd
  • Inschrijvingen starten vandaag en lopen tot 26 juni
  • Eerste notering op 30 juni
  • Free float van 15 à 17,4 procen, afhankelijk van het succes van de aandelenuitgifte. 

Veel winst voor Coucke

Eerder dit jaar haalde Mithra al 54 miljoen euro op bij onder andere Marc Coucke en Bart Versluys. Volgens onze informatie stopten ook ondernemers als Joris Ide, Filip Balcaen, Jan Boone en Paul Buysse geld toe. Die laatste namen duiken evenwel niet op in het prospectus, vermoedelijk omdat hun belang kleiner is dan 3 procent.

Coucke is door zijn investering eerder dit jaar uitgegroeid tot de op twee na grootste aandeelhouder van Mithra met een belang 18,2 procent. Opmerkelijk is dat dat belang (in het midden van de prijsvork) 51,3 miljoen euro waard is. Dat betekent dat Coucke nu al een aanzienlijk rendement heeft, aangezien hij eerder aangaf in totaal 40 miljoen euro te zullen investeren. Een deel bij de private ronde, en deel dat nog moet komen bij de beursgang.

Is het bedrijf op zo korte tijd dan zoveel meer waard geworden? 'De voorbije maanden is er veel veranderd', zegt financieel directeur Steven Peters. 'We hebben het bedrijf helemaal klaargestoomd voor de beursgang. En we hebben in april een zeer belangrijke overname gedaan.' 

De pil en de ring

Mithra zal het merendeel van de verse miljoenen nodig hebben voor het verder onderzoek naar Estelle, een anticonceptiepil op basis van Estetrol, te financieren. Estetrol is een natuurlijk hormoon waardoor de pil in principe minder bijwerkingen zou moeten hebben dan bestaande alternatieven.

Verder werkt Mithra aan een middel tegen opvliegers in de menopauze en ontwikkelt het via dochterbedrijf Novalon (50% eigendom) drie complexe generische geneesmiddelen. Mithra is bijvoorbeeld bezig een goedkopere versie van Nuvaring - een vaginale anticonceptiering van Merck - te ontwikkelen. 'Dat is een ring die gedurende drie maanden een constante hoeveelheid stoffen vrijgeeft. Dat is heel specifieke en complexe technologie die weinig bedrijven onder de knie hebben. Wij hebben dergelijke technologie al toegepast voor een spiraaltje en gaan die nu ook inzetten voor andere producten.' De eerste producten zullen vermoedelijk in 2016-2017 op de markt komen.

Verlies

Mithra denkt met het geld tot 2018 te kunnen verder werken. Maar volgens CFO Peters betekent dat niet dat investeerders dan opnieuw geld zullen moeten inpompen. 'Er zullen de komende jaren centen binnenkomen via deals met farmabedrijven. Estelle gaan we in een vijftal landen zelf op de markt brengen, maar we gaan vooral beroep doen op partners die daarvoor voorafbetalingen, mijlpaalbetalingen en royalties zullen betalen.'

 In 2014 slikte Mithra 11,4 miljoen euro verlies (pro forma). 'De cash burn zal in de komende jaren verder stijgen als gevolg van ons onderzoek en de investeringen in een nieuw productie- en onderzoekscentrum.'

 

Omzet: 19 miljoen euro

Bedrijfsresultaat: -2,9 miljoen euro

Nettoresultaat: -3 miljoen euro

Nettoresultaat (pro forma): -11,4 miljoen euro

Opgericht in 1999, spin-off van de Luikse universiteit.

Producten: generische en voorschriftvrije producten zoals anticonceptiepillen, vaginale gels en voedingssupplementen voor zwangere vrouwen

Producten in ontwikkeling: Estelle (revolutionaire anticonceptiepil) en complexe generieken (zoals een vaginale anticonceptiering)

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud