interview

'Beursintroductie moet Mithra versnelling hoger doen schakelen'

©BELGA

François Fornieri, de CEO van Mithra én ook wel de Waalse Marc Coucke genoemd, brengt zijn bedrijf gespecialiseerd in gezondheidsproducten voor vrouwen, naar de beurs. 'Met het geld willen we Estetrol, onze natuurlijke pil, op de markt brengen.'

Het is formeel: Mithra stapt naar de beurs. Marc Coucke, de topman van Omega Pharma, pompte in februari 20 miljoen euro in het bedrijf en beloofde nog eens 20 miljoen bij een beursgang. Coucke kreeg meteen ook een zitje in de raad van bestuur van Mithra, zodat hij de beursnotering mee kon voorbereiden.

François Fornieri, de CEO van Mithra, is niet te beroerd om toe te geven dat hij het advies van Coucke nu nauwgezet volgt. 'Ik ga U geen cijfer geven van hoeveel we graag zouden ophalen. Marc heeft me gezegd dat ik voortaan best niet meer te precies ben met cijfers en data, nu we naar de beurs gaan.' Enkele maanden geleden had Fornieri het nog over 30 à 50 miljoen euro, maar dat bedrag wil hij nu niet meer bevestigen.

De opbrengsten van de IPO gaan naar Estetrol, een natuurlijk hormoon dat kan worden ingezet bij een anti-conceptiepil, maar ook bij de menopauze. Een innovatie waarin Mitra rotsvast in gelooft, omdat het hormoon minder bijwerkingen heeft dan de gebruikelijke anti-conceptiemiddelen.

Estelle, de anti-conceptiepil, zou als eerste op de markt moeten komen. Weliswaar pas over enkele jaren. Fornieri: 'In de loop van 2016 starten we met de fase III, of de laatste fase van onderzoek. We hebben tot zover 600 patiënten gevolgd en de resultaten zijn veelbelovend.' Ook op Donesta, tegen menopauze, is het nog enkele jaren wachten. Dit product gaat volgend jaar pas fase II in.

Daarnaast wil Fornieri dankzij de IPO ook werk maken van Novalon, een bedrijf waar Mithra 50 procent in heeft. Novalon maakt generische producten waar polymeren aan te pas komen, zoals een vaginale ring. 'Mithra heeft de technologie in handen van de polymeren. Ook implants tegen kanker kunnen hiermee worden gefabriceerd. Het doel is van meer producten samen te gaan ontwikkelen', duidt Fornieri.

Mithra haalde onlangs zo'n 50 miljoen euro op, waarvan 20 miljoen euro dus van Coucke kwam. Ook bouwaannemer Bart Versluys investeerde 5 miljoen euro. Over de andere investeerders doet Fornieri geheimzinnig. 'Het gaat om grote families, meer kan ik hier voorlopig niet zeggen. De namen zullen in het prospectus bekend worden gemaakt.' Wellicht vormen de investeerders van de kapitaalverhoging ook de harde kern aandeelhouders voor de beursnotering.

Opmerkelijk is dat bovenaan het persbericht dat Mithra deze morgen uitstuurde om zijn beursintentie bekend te maken, een grote waarschuwing staat. 'Mithra heeft nog nooit eerder een innovatief kandidaat-product volledig ontwikkeld en geregistreerd.' En ook: '(...) het risico dat Mithra nooit winstgevend zou kunnen worden.' Wanneer we dit Fornieri over de telefoon voorleggen, moet hij lachen. 'Natuurlijk is het mijn bedoeling van winst te maken. Ik zou dit nooit hebben geschreven, maar het moest van de banken.' Hij voegt er nog aan toe dat Mithra vorig jaar een omzet boekte van 19 miljoen euro en een ebit, of een operationele winst, van 6 miljoen euro. 'Mithra is dus winstgevend, maar gezien de grote investeringen die we doen, zou dat wel eens even anders kunnen zijn.'

Mithra verkoopt vandaag  voorschriftvrije gezondheidsproducten voor vrouwen, zoals voedingssupplementen om de vruchtbaarheid te bevorderen en vaginale gels. Volgens Fornieri kiest één vrouw op twee die de pil neemt in België ook voor een product van Mithra, waardoor het bedrijf marktleider is. De anti-conceptiepillen van Mithra dragen allen een meisjesnaam, zoals Annabelle, Louise of Helen. De best verkochte is Deso.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud