Brusselse start-up haalt Ablynx-topper aan boord

De technologie van Confo Therapeutics werkt met nanobodies, of antilichamen afkomstig van kamelen. ©Hollandse Hoogte

Confo Therapeutics begint met onderzoek naar medicijnen en trekt daarvoor een nieuwe CEO aan, Cedric Ververken, afgesnoept van Ablynx.

Amper een jaar bezig als spin-off van de VUB beslist Confo Therapeutics al aan het zware werk te beginnen: medicijnen ontwikkelen. Vier jaar geleden zijn wetenschappers van de VUB ophet idee achter het biotechbedrijf gekomen: het vinden van de schakelaars in onze moleculen om ze te kunnen uitzetten, bevriezen zeg maar, waardoor ze net zoals geneesmiddelen werken.

De technologie blijkt bij meerdere ziektes te werken. Voor mensen met astma of een te hoge bloeddruk, bijvoorbeeld, lijken de testen beloftevol.

Cedric Ververken zal het bedrijf door de noodzakelijk klinische testen loodsen vanaf 1 oktober. Hij vervangt dan CEO Stephan van Rooijen, die de start-up aanvankelijk begeleidde. Ververken komt van het Gentse biotechbedrijf Ablynx, waar hij verantwoordelijk was voor de bedrijfsontwikkeling. Hij begon er zijn carrière in 2007.

Dat Confo Therapeutics aanklopt bij zijn grotere sectorgenoot Ablynx is niet echt verwonderlijk. Jan Steyaert, het wetenschappelijk brein achter Confo Therapeutics, stond ook aan de wieg van Ablynx. Hij hoopt van Confo Therapeutics een tweede Ablynx te maken, een succesvol biotechbedrijf, dat dankzij een beursnotering erin slaagt vele jaren van noodzakelijk onderzoek te financieren.

Ververken moet nog beslissen over welke ziektes de onderzoekers van Confo Therapeutics zich buigen, wat een doorslaggevende opdracht is die de toekomst van het biotechbedrijf zal bepalen. De nieuwe CEO wordt daarin bijgestaan door Christel Menet, die onlangs werd weggeplukt bij Galapagos. Zij wordt Chief Scientific Officer (CSO), waardoor ze aan het hoofd komt te staan van het labo.

Menet heeft net zoals Ververken een behoorlijke staat van dienst. Ze ontdekte filgotinib, het beloftevolle reumamiddel van Galapagos. Als het reumamiddel zijn onderzoekstraject tot een goed einde brengt, dan kan het miljarden euro’s opleveren.

Confo Therapeutics, dat vandaag bestaat uit een team van zeven mensen, haalde in het voorbije jaar 6,7 miljoen euro op aan kapitaal. De investeringsfondsen Capricorn, Qbic en Sofi gingen als eerste aan boord. Later volgden ook een fonds van de universiteit van Michigan , de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV), het biotechfonds V-Bio en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB).

Het Brusselse biotechbedrijf heeft diverse samenwerkingsverbanden met buitenlandse universiteiten, zoals die van Stanford (VS), maar hoopt ook op een farmaceutische partner waar het medicijnen voor kan ontwikkelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content