Een cocktail van 9 medicijnen om kanker te bestrijden

Luc Verelst van het Antikankerfonds. ©Wim Kempenaers (WKB)

Negen banale geneesmiddelen samen toedienen om kanker te bestrijden. Dit is de uitdaging die het Antikankerfonds van Luc Verelst aangaat. De eerste testen op patiënten met een hersentumor zijn gestart.

Repurposing drugs, of medicijnen een nieuw doel geven, is de nieuwe hype in de strijd tegen kanker. Net zoals enkele jaren geleden werd ontdekt dat een kleine dagelijkse dosis aspirine goed is om hartfalen te voorkomen, wordt nu gezocht naar welke goedkope geneesmiddelen kunnen worden ingezet tegen kanker. Het Antikankerfonds van de vroegere aannemer Luc Verelst heeft er alvast zijn stokpaardje van gemaakt.

Oude geneesmiddelen

Geneesmiddelen die al jaren op de markt zijn, verliezen hun waarde voor de producenten ervan omdat ze worden gekopieerd door generieke merken. De prijzen zakken, waardoor de farma-industrie liever werk maakt van nieuwe geneesmiddelen dan van de oude verder te verkopen.

Maar sommige wetenschappers maken er een punt van om net die oudere geneesmiddelen opnieuw in het labo te bestuderen. De medicijnen zijn goedkoop, eenvoudig te verkrijgen en dus toegankelijk om proeven mee te doen. Het Antikankerfonds moedigt die onderzoeken aan door ze financieel te ondersteunen.

Chemotherapie

Het Antikankerfonds sponsort nu een test met negen geneesmiddelen. Die worden samen toegediend aan patiënten met een hersentumor. Het gaat heel specifiek om mensen met glioblastoom, een kwaadaardige vorm van hersenkanker, waarbij de tumor steeds opnieuw terug keert, zelfs na intensieve behandelingen met radiotherapie en chemotherapie. De meeste van de patiënten overlijden één of twee jaar na de diagnose.

‘We proberen een oplossing te vinden voor het probleem dat glioblastomen steeds opnieuw een manier vinden om te ontsnappen aan de werking van een geneesmiddel. Deze negen geneesmiddelen hebben aanvullende eigenschappen waardoor ze de groei van de hersentumor blokkeren’, stelt professor Marc-Eric Halatsch van het Universitaire Ziekenhuis van Ulm in Duitsland, die het onderzoek leidt.

De behandeling levert de fabrikanten weinig op. Daarom moet ze worden ontwikkeld met de steun van filantro pische instellingen.
Lydie Meheus
directeur Antikankerfonds

De negen medicijnen die in een eerste fase aan tien patiënten zullen worden gegeven, zijn een bonte mengeling van min of meer populaire geneesmiddelen. Zo zit disulfiram er tussen, een ontwenningsmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen die moeten afkicken van alcohol, net als itraconazole, een middel tegen schimmels, captopril tegen een te hoge bloeddruk en celecoxib, tegen artrose.

‘Dit soort type behandeling is niet ontwikkeld door de farma-industrie, omdat het gaat om negen geneesmiddelen van verschillende bedrijven. Ze zijn niet langer gepatenteerd en de meesten zijn ook verkrijgbaar in een generieke versie. Dit betekent dat de behandeling, indien ze succesvol is, weinig oplevert voor de fabrikanten. Daarom moet de behandeling worden ontwikkeld met steun van filantropische instellingen, zoals het Antikankerfonds’, duidt Lydie Meheus, directeur van het Antikankerfonds.

De eerste testen zijn midden november begonnen. De patiënten zullen een jaar lang worden behandeld. Over twee maanden zullen de eerste resultaten worden bekend gemaakt.

Luc Verelst

De voormalige aannemer Luc Verelst besliste in 2009 een non-profitorganisatie op te richten om informatie over betrouwbare kankerbehandelingen toegankelijker te maken, nadat zijn zus door kanker was getroffen. Intussen is het Antikankerfonds uitgegroeid tot een stichting die kankerpatiënten bijstaat, onder andere door wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelingen te financieren.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content