Advertentie

Fagron (ex-Arseus) dreigt Corilus-kater op te lopen

Ger Van Jeveren, de CEO van Fagron (het vroegere Arseus). ©Wim Kempenaers (WKB)

Fagron zal bij de verkoop van zijn softwarepoot Corilus minder opstrijken dan verwacht. Dat zeggen meerdere bronnen. Het zal eerder 90 miljoen euro cashen, en niet de 120 à 150 miljoen euro die analisten naar voor schoven. AAC Capital zit in de laatste rechte lijn voor de overname.

Arseus - ondertussen omgedoopt tot Fagron - zette afgelopen zomer Corilus in de etalage. Corilus is de Belgische marktleider in IT-diensten voor artsen, apothekers en opticiens. Maar het bedrijf past niet meer in de strategie van Fagron, dat gespecialiseerd is in magistrale bereidingen voor apothekers.

In hun recente nota’s gingen analisten die het bedrijf volgen uit van een verkoopprijs van 120 tot 150 miljoen euro voor Corilus. Kandidaat-kopers moesten naar verluidt stevig bieden om tot de tweede ronde toegelaten te worden. Maar volgens meerdere waarnemers zal het prijskaartje eerder rond 90 miljoen euro schommelen. Eén bron stelt zelfs dat dat optimistisch is en dat de verkoopprijs veel lager zal liggen.

Vanwaar dat grote verschil? ‘Fagron kapitaliseert al langer alle kosten voor onderzoek en ontwikkeling’, zegt een kenner van het dossier. ‘Het beschouwt die O&O- kosten met andere woorden niet als operationele kosten, maar boekt ze als kapitaaluitgaven. Die kapitaaluitgaven komen niet in de resultatenrekening en daardoor ligt de winstgevendheid kunstmatig hoger.’ De kandidaat-kopers hanteren die logica niet en boden dus lager.

‘Is dat een drama? Nee. De toekomst van het bedrijf ligt bij Fagron. Corilus is het verleden’, stelt een bron. Corilus boekte vorig jaar 43 miljoen euro omzet en een recurrente kasstroom (rebitda) van 13 miljoen.

Witte rook

Bij Fagron  bevestigt men dat het dossier in een afrondende fase zit en dat er op korte termijn over het Corilus-dossier gecommuniceerd zal worden. Over het prijskaartje spreekt het management niet uit. ‘We hebben nooit uitspraken gedaan over waarderingen’, zegt financieel directeur Jan Peeters.

Hoe dan ook zit het investeringsfonds AAC Capital in de laatste rechte lijn voor de overname. AAC Capital is de voormalige private-equitypoot van ABN AMRO. Het splitste zich in 2007 af van de Nederlandse bankgroep. Aanvankelijk was het investeringsfonds enkel actief in Nederland, het VK en Scandinavië. Sinds 2013 heeft AAC ook een Belgisch kantoor. Het heeft twee Belgische bedrijven in portefeuille: Desotec en Salad Signature. Die twee dossiers werden gerealiseerd via AAC Amsterdam. Als de Corilus-deal tot een goed einde wordt gebracht, zal dat het eerste puur Belgische dossier van AAC zijn.

De verkoop van Corilus is voor het vroegere Arseus een terugkeer naar zijn roots. Het bedrijf werd in 1990 door CEO Ger van Jeveren opgericht als Fagron. Tien jaar later slorpte Omega Pharma het op. Omega bracht Fagron, samengevoegd met andere B2B-activiteiten en omgedoopt tot Arseus, in 2007 naar de beurs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud