Advertentie

Fagron keldert na halfjaarcijfers

©Wim Kempenaers (WKB)

Fagron bevestigt wel de doelstellingen voor 2015: minstens 500 miljoen euro omzet en een winstmarge (rebitda) van 26 procent.

De halfjaarresultaten van Fagron komen op alle niveaus uit onder de gemiddelde analistenverwachting. In het eerste halfjaar werd Fagron een handje geholpen door de wisselkoersen - in het bijzonder door de sterke dollar - en de bijdrage van recente overnames. Zonder die rugwind bedroeg de 'organische' groei slechts 2,8 procent.

Beleggers reageren geschrokken: kort na opening noteerde het aandeel op Euronext zo'n 10 procent lager. 

Er zijn evenwel verzachtende omstandigheden. De tegenvallende cijfers lijken vooral het gevolg van de divisie Fagron Essentials (levering van grondstoffen en apparatuur aan apotheken). Dat is de basisactiviteit van Fagron die voor zowat de helft van de omzet zorgt, maar een lagere winstmarge heeft dan de andere afdelingen.

Essentials lijdt onder de nieuwe terugbetalingsregels voor magistrale bereidingen in de VS. Anderzijds maakte het management de strategische keuze om een aantal producten met een lage marge en een lage omloopsnelheid uit het assortiment te schrappen. 'Dat zal een negatieve impact hebben op de omzet, maar een aanzienlijke positieve impact op de winstmarge en op het benodigde werkkapitaal.'

Terwijl de omzet van Fagron Essentials daalde, ging die in de twee andere divisies fors de hoogte in. Het bedrijf zet meer in op Specialty Pharma Services, dat gepersonaliseerde medicatie bereidt voor apothekers en ziekenhuizen.

Bedoeling is de groei te versnellen via overnames, zoals die van AnazoaHealth in de VS eerder dit jaar. Daarmee zette Fagron voet aan grond in de sector van nucleaire geneeskunde. En volgend jaar opent in Nederland een site waar het antibiotica zal aanmaken. In 2016 moet de divisie meer dan de helft van de omzet op zich nemen. 

Fagron Group bestaat na de verkoop van de IT-activiteiten Corilus enkel nog uit Fagron (magistrale bereidingen voor apotheken en ziekenhuizen) en HL Technology, een heel kleine divisie die hightechdiensten levert aan tandartsen. De magistrale bereidingen tekenen voor 98 procent van de groepsomzet.

Fagron zit intussen op zijn schuldlimiet, wat de groeistrategie om via overnames te groeien kan belemmeren. De verhouding nettoschuld/rebitda bedroeg eind juni 3,21 terwijl met de banken is afgesproken dat het plafond op 3,25 ligt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud