Advertentie

Fagron nadert schuldlimiet

Ger Van Jeveren, de CEO van Fagron. Dat is het vroegere Arseus. ©Wim Kempenaers (WKB)

De schulden van Fagron (ex-Arseus) bereiken stillaan het plafond dat de banken van het farmabedrijf toelaten. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de onderneming. Het managment ziet evenwel geen reden voor onrust. 'Nieuwe ontwikkelingen' vertragen de verkoop van Corilus.

Het model van Fagron  is gebaseerd op het realiseren van overnames. Vorig jaar legde de groep daarvoor niet minder dan 196 miljoen euro op tafel. Maar het bedrijf lijkt nu tegen zijn schuldlimieten te botsen. De nettoschulden beliepen eind vorig jaar met 447 miljoen euro 3,18 keer de bedrijfswinst voor afschrijvingen en afboekingen (rebitda). Dat is niet ver meer van het plafond van 3,25 keer – 3,5 keer in sommige gevallen – die de banken toelaten. Parallel bleef het eigen vermogen stabiel.

CEO Ger Van Jeveren is evenwel niet ongerust. 'Indien men de wisselkoersen uit de cijfers filtreert, daalt de ratio naar 3,01 keer en zelfs tot 2,5 à 2,7 keer indien men Corilus uit de cijfers haalt (zie lager)', zegt hij in een kort telefonisch gesprek. 'Wij genereren veel cash - wat onder meer leidde tot een verhoging van het dividend - en hebben met onze herifnanciering van eind vorig jaar onze financiële voorwaarden aanzienlijk verbeterd', stelt Van Jeveren. 'Ik heb ooit in een interview met jullie krant gezegd dat geld de goedkoopste grondstof is ter wereld. Dat blijft zo.'

De CEO van Fagron meent dat het bedrijf overnames kan doen zonder vers kapitaal. 'We hebben ons kapitaal, ondanks ons groeiparcours, nog nooit verhoogd. En we zijn niet voornemens om dat in 2015 te doen, tenzij een heel uitgeleze opportuniteit opduikt.' Financieel directeur Jan Peeters stelde tijdens een telefonische conferentie met analisten dat de groep na de verkoop van Corilus een oorlogskas zal hebben van 'meer dan 100 miljoen euro'.

Corilus

De farmagroep werkt nu al enkele maanden aan de verkoop van Corilus. Het investeringsfonds AAC Capital Partners zit in de laatste rechte lijn voor de overname. Maar de afronding van de deal sleept aan.

De Tijd berichtte onlangs dat de verkoop wel eens minder zou kunnen opbrengen dan verwacht en dat dat mogelijk te maken had met het feit dat Fagron zijn kosten voor onderzoek en ontwikkeling kapitaliseert. Daardoor komen die kapitaaluitgaven niet in de resultatenrekening en ligt de winstgevendheid kunstmatig hoger, stelde een kenner van het dossier.

AAC zou ondertussen de boeken van Corilus nog wat dieper zijn gaan bekijken.

Het management van Fagron ziet het dossier goed aflopen. 'Nieuwe opportuniteiten en ontwikkelingen hebben het proces vertraagd', zegt Van Jeveren zonder bijkomende details te geven. De CEO verwacht een positieve uitkomst, maar kan daar voorlopig geen datum op plakken. 'We zitten niet enkel met AAC Capital aan tafel', luidt het.

In lijn

Fagron boekte in 2014 een omzet van 447 miljoen euro, in lijn met de verwachtingen. Opvallend is wel dat de afdeling Compounding Essentials (de distributie-activiteiten waarbij een apotheker grondstoffen bestelt bij Fagron zodat hij het voorschrift zelf kan bereiden, red.) - die meer dan de helft van de inkomsten vertegenwoordigt - amper groeide. De recurrente operationele kasstroom (rebitda) vertegenwoordigt met 118,5 miljoen euro 26 procent van de omzet, eveneens volgens verwachting.

De groepswinst, inclusief de verliezen van de te koop gestelde dochters, bedraagt 16 miljoen euro of 0,53 euro per aandeel.

Door de toename van de netto financiële schuld en de hogere wisselkoersverschillen klom het financiële resultaat tot -24 miljoen euro, tegenover -18 miljoen in 2013. Fagron betaalde tevens fors meer belastingen: 26,6 miljoen ten opzichte van 7 miljoen twaalf maanden eerder. Dat is te wijten aan de hoge belastingvoet in de VS, meldt de farmagroep.

Dividend

De raad van bestuur van de farmagroep zal de aandeelhouders voorstellen om een brutodividend van 1 euro per aandeel uit te betalen. Dat is 39 procent meer dan het jaar ervoor. Een van de aandeelhouders van Fagron is Marc Coucke. De topman van Omega Pharma had midden vorig jaar nog een restparticipatie van 2,1 procent in het voormalige Arseus. Indien dat nog steeds zo is, strijkt hij via het Fagron-dividend (bruto) 0,66 miljoen euro op. 

Fagron gaat voor dit jaar uit van een omzet van minstens een half miljard euro - een groei van 11,8 procent - en een rebitda-marge van 26 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud