GSK-ebolavaccin uit Rixensart op weg naar Afrika

©REUTERS

Het farmaceutisch bedrijf GlaxoSmithKline (GSK) heeft de eerste zending van zijn kandidaat ebola-vaccin naar West-Afrika verzonden. Dat vaccin werd ontwikkeld in Rixensart, en wordt nu vanaf Brussels Airport naar Liberia gevlogen.

De zending, met de eerste 300 flacons van het kandidaat-vaccin, is de eerste die zal arriveren in een van de landen die het ergst door ebola zijn getroffen. In het kader van een grootschalige studie, onder leiding van de Amerikaanse NIH (National Institutes of Health), zullen in de komende weken gezondheidswerkers en anderen ingeënt worden. In totaal 30.000 mensen zullen daarbij betrokken zijn. Eén derde zal het kandidaat-vaccin van GSK toegediend krijgen.

Het is de eerste grootschalige studie die de werkzaamheid van experimentele ebola-vaccins wil nagaan. Tegelijk plant GSK de opstart van een grootschalige fase II veiligheidsstudie in niet-getroffen West-Afrikaanse landen.

Naast GSK werken ook Janssen, het Belgische filiaal van Johnson & Johnson, en het Amerikaanse Merck aan een vaccin tegen het ebola-virus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content