Gerechtelijk onderzoek naar topman Mithra

©Debby Termonia

Er loopt een gerechtelijk onderzoek tegen François Fornieri, topman van het Luikse farmabedrijf Mithra Pharmaceuticals, wegens vermeende overtreding van de wet op de geneesmiddelen.

Dat onderzoek werd later in 2014 overgemaakt aan het parket van Luik. Intussen is een gerechtelijk onderzoek geopend naar illegale praktijken door Mithra en diens topman François Fornieri. 

De verdenkingen slaan op het aanbieden van voordelen of geldsommen aan artsen om hen aan te zetten om medicijnen van Mithra voor te schrijven, wat verboden is. Het betreft onder andere het aanbieden van tablets, tickets in de loges van voetbalclub Standard en tickets voor het jazzfestival van Luik. Ook de organisatie van een reis naar Brazilië tijdens het wereldkampioenschap voetbal, waarop artsen zouden uitgenodigd zijn, wordt onder de loep genomen.

Maandag kondigde Mithra, gespecialiseerd in vrouwelijke gezondheid, aan dat het naar de beurs trekt. 

In een reactie geeft Fornieri aan dat hij in april voor het laatst is verhoord in dit onderzoek en dat het nu wachten is op een uitspraak van de rechter. 'We hebben alles weerlegd. De reizen naar Brazilië, de iPads, ... Het enige dat klopt is dat we wetenschappers hebben uitgenodigd op Standard. Maar dat was omdat die professoren wetenschappelijk belangrijk waren voor ons verder onderzoek. In mijn ogen kan er ons niets concreets worden verweten.'

Wanneer de uitspraak valt, weet Fornieri niet. 'Ik begrijp niet dat dit nu weer naar boven komt. Er is geen nieuws. Wellicht heeft mijn vroegere woordvoerder met journalisten gesproken naar aanleiding van de IPO en de zaak weer opgerakeld. Ik heb hem een jaar geleden aan de deur gezet en dat heeft hij niet verkropt. Intussen vervolgt Mithra hem voor laster en eerroof', vertelt Fornieri nog.

Volgens Fornieri zal het gerechtelijk onderzoek worden vermeld in het prospectus van de beursintroductie onder de noemer 'risk factors'. Beurstoezichthouder FSMA zou hier alvast mee hebben ingestemd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud