Advertentie

Lupusmedicijn UCB stelt teleur

©BELGA

De ontgoochelende resultaten in de derde en laatste testfase zijn een tegenvaller voor de Belgische biofarmaciegroep én voor lupuspatiënten die slechts weinig nieuwe middelen op de markt zien komen.

De decennialange zoektocht naar een wondermedicijn tegen lupus, een ziekte van het immuniteitssysteem die vooral jonge vrouwen treft, zal nog wat langer duren. De resultaten van de derde en laatste klinische testfase voor epratuzumab, het potentiële UCB-middel tegen lupus, vallen tegen. 

'De resultaten bij patiënten die epratuzumab samen met de standaardtherapie toegediend kregen, waren niet significant beter dan bij mensen die een placebo samen met standaardtherapie kregen', zegt de biofarmaciegroep in een mededeling.

De resultaten zijn een ernstige tegenvaller voor UCB. Epratuzumab maakt deel uit van het 'BER'-trio dat de komende jaren de groeimotor moet vormen voor UCB. De andere twee zijn brivaracetam tegen epilepsie en romosozumab tegen osteoporose.

Beleggers reageren ontgoocheld. Het aandeel UCB zakt 5 procent of 3,3 euro per aandeel. Dat is ook logisch: de meeste analisten zetten nu epratuzumab in hun waarderingsmodel op nul. Bij het beurshuis Credit Suisse, bijvoorbeeld, dichtten ze vóór de resultaten het middel nog 2,6 euro per aandeel UCB toe. 

Zowel analisten als het management hebben echter steeds gewaarschuwd dat het lupusmedicijn het meest riskante onderzoek is. 'Het is een product waar we veel risico mee nemen. Iedereen zoekt bij wijze van spreken naar een geneesmiddel tegen lupus, maar niemand vindt iets', zei CEO Jean-Christophe Tellier op de aandeelhoudersvergadering eind april

Benlysta, het lupusmiddel van GSK, was in 2011 het eerste nieuwe lupusmedicijn in 56 jaar. Maar de verkoopscijfers vallen tot nog toe tegen. In 2014 bleef de verkoop steken op 155 miljoen pond (218 miljoen euro). 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud