Mithra doet overname met geld van Coucke en Versluys

Marc Coucke en Francois Fornieri ©Photo News

Mithra Pharmaceuticals neemt een Nederlands farmabedrijf over. De deal volgt een dikke maand na de kapitaalinjectie van Marc Coucke en Bart Versluys.

Het Waalse farmabedrijf neemt het Nederlandse Donesta, onderdeel van Pantarhei Bioscience, over. Daardoor verwerft het alle rechten op estetrol, een natuurlijk oestrogeen met tal van farmaceutische toepassingen. 

Mithra heeft reeds een anticonceptiepil – Estelle - op basis van estetrol ontwikkeld en gaat daarmee naar eigen zeggen een revolutie ontketenen, aangezien het veel minder bijwerkingen heeft dan bestaande pillen. Dat alles moet evenwel nog in een laatste, grootschalige patiëntenproef bevestigd worden.

Opvliegers en borstkanker

Maar estetrol heeft mogelijk nog andere toepassingen, zo blijkt uit eerder onderzoek. Uit testen op ratten blijkt bijvoorbeeld dat estetrol de ontwikkeling van kanker in de borst voorkomt en in bepaalde gevallen bestaande tumoren ook doet verdwijnen. En het helpt tegen opvliegers bij vrouwen tijdens de menopauze. Mogelijk heeft het ook een heilzame werking in de preventie van osteoporose of botontkalking. Om het middel tegen al die ziektes op de markt te brengen, moet het bedrijf eerste wel nog jarenlang testen uitvoeren.

Miljoenen

Hoeveel Mithra betaalt, is niet geweten. Maar volgens CEO Francois Fornieri is de recente inleg van Versluys – 7 miljoen euro – voldoende om de deal te financieren. Later kunnen daar nog vele miljoenen bijkomen indien de onderzoeken vorderen. Coucke investeerde 20 miljoen euro in Mithra, en steekt bij de beursgang later dit jaar nog eens zoveel toe.

Mithra is volop bezig zijn pijplijn met geneesmiddelen te vullen. Een beursgang komt er vermoedelijk nog voor de zomer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud