Mithra kocht geen artsen om

Mithra-topman François Fornieri. ©BELGAIMAGE

Het gerechtelijk onderzoek over omkooppraktijken door het Luikse farmabedrijf Mithra is op niets uitgedraaid. Het parket vond geen enkele aanwijzing voor de aantijgingen aan het adres van Mithra en diens topman François Fornieri.

Dat meldt Mithra zelf in een persbericht. Het onderzoek loopt al sinds 2014, maar werd eerder dit jaar weer opgerakeld in de aanloop naar de beursgang van het farmabedrijf. Toen al vermoedde Fornieri dat een ex-woordvoerder, die zijn ontslag niet zou kunnen verkroppen, aan de basis daarvan lag. Mithra heeft de bewuste woordvoerder al aangeklaagd voor laster en eerroof.

De zaak draaide rond illegale praktijken zoals het aanbieden van voordelen of geldsommen aan artsen om hen aan te zetten om medicijnen van Mithra voor te schrijven. Het betrof onder andere het aanbieden van tablets, tickets in de loges van voetbalclub Standard en tickets voor het jazzfestival van Luik. Ook de organisatie van een reis naar Brazilië tijdens het wereldkampioenschap voetbal, waarop artsen zouden uitgenodigd zijn, werd onder de loep genomen.

Het parket vond echter geen enkele aanwijzing van schuld vanwege Mithra of Fornieri zelf. Het bevoegde onderzoeksgerecht werd daarom gevraagd om 'de feiten af te sluiten met een buitenvervolgingsstelling'.

Mithra heeft wel ingestemd met een minnelijke schikking 'voor bepaalde andere feiten van minder belang'. Welke dat zijn, wil het bedrijf niet kwijt. Maar Mithra benadrukt dat die minnelijke schikking 'op geen enkele wijze een erkenning met betrekking tot deze feiten, die betwist blijven, betekent'. Het farmabedrijf wil naar eigen zeggen enkel de gerechtelijke procedure definitief achter zich laten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud