Ondernemer wil kanker genezen voor 5 euro

©Photo News

Het Belgische Antikankerfonds, opgericht door ondernemer Luc Verelst, neemt de lead om oude geneesmiddelen allerhande te gebruiken om kanker op een zeer goedkope manier te behandelen.

Oude medicijnen van onder het stof halen en een nieuw leven geven, is een opkomende tak in de medische wereld. Vaak zijn het liefdadigheidsinstellingen die daarbij het pionierswerk doen, waaronder het Antikankerfonds dat van betaalbare kankergeneeskunde zijn stokpaardje heeft gemaakt. Het fonds gaat geld uittrekken om een oud medicijn tegen hoge bloeddruk te testen voor een agressieve en nu nog ongeneesbare vorm van kanker. 

Oude medicijnen hebben al bewezen veilig te zijn, zijn niet langer beschermd door een octrooi en zijn daardoor zeer goedkoop. Dat laatste maakt dat farmabedrijven niet willen investeren in verder onderzoek.

5 euro

Maar het maakt het des te interessanter voor patiënten en de gezondheidszorg in het algemeen. Terwijl de kostprijs voor nieuwe kankerbehandelingen al snel oploopt tot tienduizenden of honderdduizenden euro per patiënt, liggen er medicijnen ergens op de plank te wachten die een oplossing kunnen bieden voor enkele euro's. In het geval van Propranolol zou dat zo'n 5 euro zijn.

Dat is een medicijn tegen hoge bloeddruk en hartritmestoornissen dat in de jaren zestig door farmabedrijf Astrazeneca werd gelanceerd. Onderzoekers in Texas zijn nu op het spoor gekomen dat het middel ook de groei van tumoren bij patiënten met angiosarcoom - een zeldzame maar agressieve en ongeneeslijke kankervorm - kan remmen.

Toeval in Bordeaux

Toeval speelt vaak een cruciale rol in wat in vaktermen 'repurposing drugs' wordt genoemd. Ook in het geval van Propranolol. Tien jaar geleden behandelde een arts in Bordeaux een kind - met een goedaardige tumor gerelateerd aan angiosarcoom - met Propranolol omdat de tumor risico's inhield voor het hart. Na enkele weken was de tumor onverwacht verdwenen. Pas jaren later ging een Texaanse onderzoeker ermee aan de slag voor kwaadaardige tumoren en testte het op muizen en later op patiënten.

Stap vooruit, maar nog testen voor de boeg  

Intussen stapelen de anecdotische bewijzen zich op, en dat heeft de aandacht getrokken van het Antikankerfonds dat ermee naar het Europese geneesmiddelenagentschap EMA trok.

De EMA kende Propranolol als kankermedicijn de status van 'weesgeneesmiddel' toe. Hoewel dat niet betekent dat het medicijn meteen op alle patiënten toegepast worden, is het wel een grote stap vooruit. De komende maanden zal uitgestippeld worden welke klinische testen moeten gebeuren om de doeltreffendheid van het middel wetenschappelijk te staven. Eens dat duidelijk is, zal het Antikankerfonds financiële middelen vrijmaken en andere geldschieters zoeken. 

Speerpunt binnen Antikankerfonds

Repurposing drugs is binnen het Antikankerfonds één van de speerpunten in de strijd tegen kanker. Het sponsort ook een test met negen geneesmiddelen die samen worden toegediend aan patiënten met een hersentumor. De negen medicijnen zijn een bonte mengeling van medicijnen om af te kicken van alcohol, een middel tegen schimmels, en middelen tegen hoge bloeddruk en artrose.

De voormalige aannemer Luc Verelst besliste in 2009 het Antikankerfonds op te richten als een non-profitorganisatie nadat zijn zus door kanker was getroffen. 

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content