Advertentie

Pfizer tast diep in de zakken voor Hospira

©REUTERS

Pfizer, nu al de grootste farmagroep ter wereld, neemt sectorgenoot Hospira over voor 90 dollar per aandeel.

Pfizer koopt Hospira voor 90 dollar per aandeel in cash, wat het bedrijf waardeert op 17 miljard dollar (14,9 miljard euro). Hospira is volgens een mededeling van Pfizer de wereldleider in injecteerbare geneesmiddelen en infuustechnologie en een marktleider in biogenerische medicatie.

Met een prijs van 90 dollar per aandeel betaalt Pfizer een premie van bijna 40 procent. Woensdag sloot Hospira in New York op 64,80 dollar. Volgens Pfizer zal de integratie van Hospira al vanaf het eerste volledige boekjaar de winst met 10 tot 12 cent per aandeel verhogen.

De fusie zou voor weinig overlaps zorgen en integendeel erg complementair zijn, zegt Pfizer. Bovendien kan de operatie op termijn een kostenbesparing van 800 miljoen dollar opleveren. Bij Hospira werken 19.000 mensen.

Hospira kwam in december al in het nieuws toen het van een rechter gelijk kreeg en een generische versie mag uitbrengen van Cubicin. Cubicin is de naam van een bedrijf maar ook een geneesmiddel tegen huidaandoeningen. Net de dag voordien had Merck een bod van 8,4 miljard dollar uitgebracht op Cubicin. 

Hospira maakte nog geen jaarcijfers bekend, maar over het derde kwartaal van 2014 boekte het een omzet van 1,2 miljard dollar, goed voor een winst per aandeel van 74 cent of een bedrijfswinst van 193 miljoen dollar. Het voorspelde toen een jaarwinst per aandeel van 2,40 à 2,50 dollar per aandeel.

In ons land heeft de groep een vestiging in Antwerpen, Hospira Benelux, een verkooporganisatie die over 2013 een omzet boekte van 8,7 miljoen euro. Er werkt een tiental mensen voltijds. Er wordt ook geen onderzoek of ontwikkeling gedaan. Pfizer heeft in Puurs een van de grootste farmavestigingen in Europa.

Eerder op de dag kondigde ook het Britse AstraZeneca een overname aan, zij het van een heel andere orde. De Britse groep lijft Actavis in, een farmabedrijf gespecialiseerd in middelen voor ademhalingsproblemen. Actavis is vooral actief in de Verenigde Staten en Canada.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud