Advertentie

ThromboGenics splitst kankerbehandeling af

©BELGA

ThromboGenics richt samen met het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) een dochteronderneming op die zich specifiek gaat toeleggen op de ontwikkeling van een geneesmiddel ter behandeling van hersentumoren bij kinderen. Het Zweedse BioInvent treedt daarbij als partner op.

Het nieuwe bedrijf heet Oncurious. ThromboGenics bezit de meerderheid, terwijl VIB een minderheidsbelang aanhoudt. Oncurious krijgt als opdracht om het potentiële geneesmiddel TB-403 verder te ontwikkelen. TB-403 is een antistof die de groei van bepaalde tumoren tegenwerkt.

Waar het Oncurious vooral om te doen is, is de behandeling van medulloblastoom, een zeldzame, levensbedreigende hersentumor die vooral bij kinderen opduikt.

Uit onderzoek op relevante dierenmodellen is gebleken dat behandeling met TB-403 tegen medulloblastoom een gunstig effect heeft op de groei van de tumor en de overlevingskans, schrijft ThromboGenics in een persbericht. De kans bestaat dat TB-403 ook werkzaam is bij andere vormen van kanker die vaak bij kinderen voorkomen, waaronder neuroblastoom.

Oncurious gaat nu een Fase I/IIa klinisch onderzoek opstarten bij patiënten die aan medulloblastoom lijden. De recrutering van de eerste patiënt zou nog voor het einde van het jaar gebeuren.

Roche

Het nieuwe bedrijf zal overigens niet alleen instaan voor de ontwikkeling van het kankermiddel, maar daarvoor kunnen rekenen op een ervaren partner: de Zweedse kankerbehandelingsspecialist BioInvent International.

Met de oprichting van Oncurious zet ThromboGenics nu definitief de stap naar een afsplitsing van de kankerbehandeling. Het bedrijf was dat van plan nadat Roche in 2012 de samenwerking rond TB-403 stopzette, maar die plannen werden later opgeschort. Eind augustus 2014 had ThromboGenics in het persbericht over de halfjaarresultaten al aangegeven dat de kankerbehandeling zou worden afgesplitst en dat daarvoor vreemd geld werd gezocht. Nu heeft ThromboGenics dus een nieuwe partner gevonden, waar het overigens al eerder mee samenwerkte.

ThromboGenics was tot dusver afhankelijk van Jetrea, maar de verkoop van dat dure oogmiddel loopt niet zoals voorzien. De koers van het aandeel is daardoor, na een steile opgang in 2012, sterk teruggevallen in 2013 en 2014. Patrik De Haes, de CEO van ThromboGenics, heeft het in het persbericht dan ook over 'een belangrijke ontwikkeling', die het bedrijf zal toelaten nog meer te focussen op zijn doelstellingen inzake oftalmologie. Lees: om de verkoop van Jetrea aan te zwengelen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud