Advertentie

Ageas heeft sterkste halfjaar ooit achter de rug

Ageas-topman Bart De Smet kondigt een nieuw aandeleninkoopprogramma aan. ©BELGA

De Belgische verzekeringsreus gaat opnieuw eigen aandelen inkopen na een uitstekende eerste zes maanden. Dankzij meevallers in China en een goede gang van zaken in de schadeverzekeringstak ging de halfjaarwinst met bijna 40 procent de hoogte in.

Ageas, in ons land eigenaar van de marktleider AG Insurance, boekte over de eerste zes maanden een nettowinst van 606 miljoen euro.

Daarmee heeft de verzekeraar zijn beste halfjaar ooit achter de rug en doet de groep het ook een pak beter dan analisten hadden verwacht. Die analisten hadden nochtans al een stevige winsttoename in het vooruitzicht gesteld omdat Ageas  kon rekenen op enkele meevallers: een herziening van de rentevoet waaraan verzekeraars in het VK reserves voor schadegevallen moeten aanhouden en een eenmalig belastingvoordeel in China.

Daarnaast kregen de cijfers ook een boekhoudkundige boost via de portefeuille met zogenaamde RPN-effecten die de groep nog meesleurt uit zijn Fortis-verleden.

China geeft cijfers duw

Maar ook operationeel heeft Ageas er een uitstekende eerste jaarhelft op zitten. De tak 'schadeverzekeringen' deed het goed, ondanks de impact van de stormen die dit voorjaar over België raasden en enkele zware verliezen in de Britse autoverzekeringstak.

9
Inkoopprogramma's
Ageas kondigt een inkoopprogramma van 200 miljoen euro aan. Het is al het negende aandeleninkoopprogramma op rij.

Met 115,8 miljoen euro kwam de nettowinst over de eerste zes maanden 13 procent hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Al lag dat winstcijfer wel wat lager dan de 126 miljoen euro waar analisten gemiddeld op hadden gerekend.De premie-inkomsten dikten met 5 procent aan. 

Dat de tak 'leven' een 30 procent hogere nettowinst van 485,1 miljoen euro kon voorleggen, was dan weer vooral te danken aan de Aziatische divisie, waar de winst nagenoeg verdubbelde. Vooral een fiscale meevaller en de positieve evolutie van de rentevoeten lagen aan de basis van die forse winsttoename. Het resultaat in de tak 'leven' ligt dan weer flink boven de 408 miljoen euro die analisten naar voren hadden geschoven. 

Inkoopprogramma

Met de sterke halfjaarcijfers op zak kondigt Ageas nu ook een nieuw inkoopprogramma van 200 miljoen euro aan om de aandelenkoers verder op te krikken. Het is al het negende aandeleninkoopprogramma op rij.

We hebben eerder al aangegeven dat we een jaarwinst van 800 tot 900 miljoen euro willen halen. Dat doel zullen wellicht overstijgen.
Bart De Smet
Topman Ageas

Topman Bart De Smet toont zich optimistisch voor de rest van het jaar. ‘We hebben eerder al aangegeven dat we een jaarwinst van 800 tot 900 miljoen euro willen halen. Dat doel zullen we zeker halen, we zullen het zelfs eerder overstijgen.’

Het optimisme is opvallend, zeker in tijden van kelderende rentevoeten en escalerende handelsoorlogen. Maar hoewel China de groeipool bij uitstek is voor de verzekeraar, lijkt De Smet voorlopig nog niet te bezorgd over de mogelijke impact van het handelsconflict tussen Peking en de VS. ‘Het handelsconflict kan natuurlijk wel voor onzekerheid zorgen en zet druk op de lokale consumptie. Maar dat vertaalt zich niet noodzakelijk in lagere premievolumes in Azië,’ zegt de CEO. De premie-inkomsten zijn in Azië in de eerste jaarhelft met nog 10 procent gestegen.’

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud