Ageas schikt in laatste Nederlandse Fortis-zaak

Ageas trof een schikking met zeven misnoegde Fortis-aandeelhouders. ©REUTERS

De verzekeraar Ageas heeft in Nederland een schikking bereikt met zeven aandeelhouders die de erfgenaam van Fortis jaren terug voor de rechter hadden gesleept. Hoeveel dat Ageas kost, maakt de groep niet bekend.

Na de implosie van Fortis was de Nederlandse miljonair Hendrik Kortekaas met zes andere Fortis-beleggers een procedure gestart tegen gewezen CEO Jean-Paul Votron, financieel directeur Gilbert Mittler, ex-voorzitter Maurice Lippens en Fortis dat intussen verveld is tot Ageas . Vier jaar terug bereikte Ageas al een historische schikking van 1,3 miljard euro met misnoegde Fortis-aandeelhouders, maar de zeven Nederlandse investeerders besloten toen hun procedure voort te zetten.

De zeven stellen dat Fortis en zijn kopstukken verkeerde informatie hadden verspreid in de aanloop naar de crisis bij de financiële reus in 2009. Al in februari 2012 kregen ze daar grotendeels gelijk in van de rechtbank van Utrecht. Die achtte Votron, Mittler en Ageas schuldig aan misleiding, terwijl Lippens de dans ontsprong. De gedupeerde beleggers claimden 1,5 miljoen euro, maar daar deed de rechter toen geen uitspraak over. De voormalige toplui en Ageas gingen in beroep. Maar begin februari werd duidelijk dat alle partijen om de tafel zaten om een schikking uit te werken.

Laatste Nederlandse Fortis-zaak

Die is er nu, laat Ageas in een persbericht weten. De verzekeraar zal de eisers een bedrag uitkeren dat overeenkomt met wat gedupeerde aandeelhouders ontvangen in de eerdere Fortis-schikking van 1,3 miljard. Daarbovenop ontvangen ze een vergoeding voor de kosten en de schade door de juridische procedures. Het bedrag geeft Ageas niet mee. Dankzij de schikking is voor Ageas nu de laatste Nederlandse Fortis-zaak van de baan. Ook met Maurice Lippens, de vroegere voorzitter van Fortis, ex-CEO Jean-Paul Votron en voormalig financieel directeur Gilbert Mittler werd een schikking bereikt.

In ons land lopen wel nog enkele zaken: Patrinvest, de vennootschap van AB InBev-miljardair Alexandre Van Damme, en de houders van zogenaamde MCS-obligaties gingen in beroep tegen eerdere nederlagen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud