Advertentie

Amerikaans cryptobedrijf geeft gratis geld in ruil voor oogscan

©Shutterstock

Een nieuw Amerikaans cryptobedrijf stunt door wereldwijd gratis virtuele munten uit te delen. Al is er een catch: om dat digitale geld cadeau te krijgen moet je eerst je ogen laten scannen door een futuristische stalen bol.

Worldcoin, de Amerikaanse start-up die donderdag uitpakte met de stunt, kan geen gebrek aan ambitie worden verweten. Net in de week waarin de bitcoin en andere cryptoactiva naar een zoveelste record zijn gespurt, lanceerde het bedrijf een virtuele munt die binnen afzienbare tijd door iedereen op de planeet zou moeten worden gebruikt.

Dat hoopt natuurlijk zowat iedere cryptostarter. Maar achter Worldcoin blijkt een pak grote namen schuil te gaan. Het bedrijf werd mee opgericht door Sam Altman, de Amerikaanse techmiljonair die mee zijn schouders zette onder Open AI, een onderzoeksproject rond artificiële intelligentie waar ook Tesla-baas Elon Musk aan meewerkt.

1 miljard
waardering
De Amerikaanse starter Worldcoin wordt nu al op 1 miljard dollar geschat.

Ook pompten de bekende cryptobeurs CoinBase, Silicon Valley-investeerder Andreessen Horowitz en Linkedin-medeoprichter Reid Hoffman geld in het project. Bij een eerste kapitaalronde, waarbij 25 miljoen dollar werd opgehaald, werd Worldcoin gewaardeerd op 1 miljard dollar.

Minder dan 2 procent van de wereldbevolking is aan de slag met virtuele munten, zegt Worldcoin. Tegen 2023 wil het wereldwijd 1 miljard gebruikers tellen, zegt het bedrijf op zijn site. Om zo veel mogelijk mensen toegang tot de interneteconomie te geven en nieuwe toepassingen te ontwikkelen wil Worldcoin zijn nieuwe munt zo snel mogelijk verdelen.

Sciencefiction

Dat doet het bedrijf door zijn nieuwe virtuele munten gratis te verdelen. Wie de munt wil ontvangen, moet wel aan een voorwaarde voldoen. Hij of zij moet ermee instemmen zijn iris te laten scannen: op die manier weet Worldcoin dat de gebruiker een bestaand individu is en kan het bedrijf achterhalen of die persoon al gratis digitaal geld heeft ontvangen.

Worldcoin geeft mee dat het een database met biometrische gegevens van gebruikers bijhoudt. Al zou die info niet gelinkt zijn met de identiteitsgegevens van de gebruikers.

Om die oogscans uit te voeren maakt Worldcoin gebruik van zogenaamde Orbs. Zilverkleurige bollen die uit een sciencefictionserie lijken te komen en die Worldcoin naar testpersonen in twaalf landen heeft gestuurd, waaronder Frankrijk en Indonesië. Die testers gaan de baan op om de irissen van andere gebruikers te scannen. Intussen zouden al zo'n 130.000 mensen dat hebben gedaan. Sinds begin oktober kreeg Worldcoin er gemiddeld 700 nieuwe gebruikers per week bij, zegt het bedrijf.

Worldcoin zegt dat het het gescande beeld omzet in een unieke code gelinkt aan de gebruiker. Om privacyredenen worden de oorspronkelijke gegevens van de scan gewist, zegt het bedrijf. Tegelijk geeft Worldcoin wel mee dat het een centrale database zal beheren waarin al die biometrische data - die dus niet meer zouden gekoppeld zijn aan de identiteitsgegevens van gebruikers - worden bijgehouden. Dat verklaart allicht waarom grote investeerders zo snel in zee zijn gegaan met Worldcoin.

Worldcoin wil niet alleen virtuele munten verspreiden over de hele wereld. Het ontwikkelde ook een digitale portemonnee waarmee gebruikers cryptoactiva op hun smartphone kunnen bijhouden. Door op grote schaal te werken hoopt het ook ondernemers aan te trekken die nieuwe toepassingen kunnen ontwikkelen voor het Worldcoin-platform.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud