Argenta lanceert bod op verzekeraar Fidea

Op een kleine uitzondering na heeft Argenta in 63 jaar geen enkele overname gedaan. Daar komt met Fidea mogelijk verandering in. ©IMAGEGLOBE

De verrassende kandidaat-koper neemt het op tegen Ageas en Baloise.

De Antwerpse bank- en verzekeringsgroep Argenta doet verrassend een gooi naar Fidea. Maar ook de verzekeraars Ageas, de moeder van AG Insurance, en Baloise zijn in de race. Dat vernam De Tijd van meerdere bronnen.

De Chinese groep Anbang, die na problemen genationaliseerd werd en ontmanteld wordt, zoekt een overnemer voor haar Belgische verzekeringsdochter Fidea. Een van de kandidaten blijkt Argenta te zijn. Dat de familiale groep, gecontroleerd door de familie Van Rompuy, zich in de biedstrijd mengt, is merkwaardig. Op een kleine uitzondering na heeft het 63 jaar oude Argenta overnames altijd resoluut afgewezen. Het is onduidelijk waarom dat nu verandert. CEO Marc Lauwers wil geen commentaar kwijt.

Top 10

Net als Fidea verkoopt Argenta zowel schade- als levensverzekeringen. Fidea doet dat via makelaars, Argenta via een netwerk van zelfstandige agenten. Een overname van Fidea moet Argenta een plaatsje geven in de top 10 van de grootste Belgische verzekeraars.

Het stond in 2017 op plaats 11 met een marktaandeel van 2,7 procent. Fidea was het nummer 14 met 1,1 procent marktaandeel. Het incasseerde in 2017 voor 312,5 miljoen euro premies en zette een jaarresultaat van 16,4 miljoen euro neer. De verzekeringstak van Argenta is qua premie-inkomsten ruim dubbel zo groot (742 miljoen in 2018).

Maat groter

Maar er zijn kapers op de kust. De Tijd vernam dat de Bel20’er Ageas, met zijn Belgische dochter AG Insurance, en de Zwitserse verzekeraar Baloise ook een bod uitbrachten. Beide zijn een maat groter dan Argenta, hebben meer financiële vuurkracht en hebben ervaring met overnames. Baloise probeerde anderhalf jaar geleden al Generali Belgium binnen te halen, maar moest het onderspit delven tegen de private-equityspeler Athora uit Bermuda. Die wordt ook genoemd als kandidaat, maar het is wachten op een bevestiging.

400 miljoen
Er kan wel eens veel geld gemoeid zijn met de verkoop van Fidea. Er circuleren bedragen tot 400 miljoen euro.

Ondanks het kleine marktaandeel van Fidea kan wel eens veel geld gemoeid zijn met de verkoop. Er circuleren bedragen tot 400 miljoen euro. Toen Anbang de verzekeraar in 2017 in zijn tussenholding Anbang Belgium inbracht, werd Fidea gewaardeerd op 369 miljoen euro.

De verkoop loopt evenwel wat vertraging op. De reden: het distributiecontract van Fidea met de bank Crelan. Die heeft bij een eigenaarswissel bij de verzekeraar het recht om dat contract te beëindigen. CEO Philippe Voisin liet al duidelijk blijken dat rekening moet worden gehouden met Crelan.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect