België stapt in Europa's grootste effectenbewaarder

Onder leiding van de Belgische Lieve Mostrey ziet Euroclear toe op de veiligheid van 29.000 miljard euro aan effecten die klanten bij de instelling bewaren. ©Saskia Vanderstichele

De Belgische staat telt via zijn financiële arm FPIM bijna 120 miljoen euro neer voor een belang van 2,05 procent in Euroclear, Europa’s grootste effectenbewaarder. Dat vernam De Tijd van meerdere bronnen.

Dat belang was tot nu toe in de handen van de Franse bank Société Générale. Euroclear wordt bij de deal gewaardeerd op 5,85 miljard euro.

Euroclear is bij het grote publiek niet bekend, maar het is een financiële reus in de schaduw. De onderneming wikkelt in Brussel transacties af van 2.000 grote beleggers zoals pensioenfondsen of verzekeraars uit de hele wereld. Als u of uw pensioenfonds een aandeel, obligatie of ander financieel product koopt of verkoopt, is de kans groot dat Euroclear ervoor instaat dat u die effecten of uw geld correct ontvangt.

29.000
miljard
Euroclear ziet toe op de veiligheid van 29.000 miljard euro aan effecten die klanten bij de instelling bewaren.

Euroclear ziet toe op de veiligheid van 29.000 miljard euro aan effecten die klanten bij de instelling bewaren. Dat gebeurt onder leiding van Lieve Mostrey, de voormalige operationeel directeur van BNP Paribas Fortis die in juni de Vlerick Award won.

De effectenreus heeft in Brussel al zijn belangrijkste activiteiten en staat ook op het punt zijn hoofdzetel naar onze hoofdstad te verhuizen. De FPIM lijkt via haar investering op de verhuizing in te spelen om het bedrijf hier nog iets meer te verankeren. Via de deal investeert de federale regering ook in voor ons land kritische IT-infrastructuur.

Gulle dividenden

De Belgische regering heeft met haar investering ook zicht op de gulle dividenden van Euroclear. Vorig jaar keerde de financiële groep aan haar aandeelhouders 123 miljoen euro of 52 procent van de winst uit.

Via de deal investeert de Belgische staat in kritische IT-infrastructuur voor ons land en in Brussel als financieel centrum.

De FPIM wordt niet de grootste aandeelhouder van Euroclear. Met een belang van 14 procent is dat de Franse effectenbeheerder Sicovam. Het is wel de eerste keer dat een niet-klant in het kapitaal van Euroclear stapt.

De rest van de aandelen zit in de handen van 67 klanten van Euroclear. Daartussen zitten de Amerikaanse beursuitbater ICE (10%) en diens Europese sectorgenoot Euronext, die onder meer de beurzen van Brussel, Parijs en Amsterdam overkoepelt. Toen ICE vorig jaar zijn belang verhoogde, werd Euroclear eveneens op 5,85 miljard euro gewaardeerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud