Beurstaks zakt voor honderden trackers

Een mandje Amerikaanse S&P500-aandelen kopen wordt goedkoper. ©Photo News

De handel in honderden populaire trackers wordt goedkoper. Het gaat vooral om trackers die dividenden herinvesteren. Een tracker kopieert de prestatie van een beursindex.

2018 brengt voor beleggers niet alleen meer belastingen met zich mee (hogere beurstaksen, extra fondsentaksen, de nog niet goedgekeurde effectentaks). De beurstaks voor veel trackers gaat naar omlaag. Trackers zijn beursgenoteerde fondsen die de prestatie van een index (beursindex, sector, obligatieindex, ...) schaduwen.

Dat zit zo. De hoogte van de beurstaks op een tracker is een ingewikkeld kluwen, dat dit jaar nog wat ingewikkelder wordt, maar over het algemeen gaat het tarief wel omlaag. Twee zaken zijn van belang voor het exacte tarief: keert de tracker dividenden uit (distributietracker of kapitalisatietracker), en is de tracker al dan niet geregistreerd (zie tabel).

©Mediafin

Het goedkoopste tarief (0,12% nu, vorig jaar 0,09%) was totnogtoe enkel weggelegd voor distributietrackers die in België zijn ingeschreven. Dit wordt uitgebreid naar alle trackers - met of zonder uitkering - die zijn ingeschreven in een ander land van de Europese Economische Ruimte dan België. De EER staat voor de Europese Unie plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

In de praktijk verhuizen honderden kapitalisatietrackers nu van het middelste naar het goedkoopste tarief. ‘Bij ons alleen al zakt de beurstaks voor zo’n 200 trackers’, zegt Charles Symons van marktleider iShares. Een voorbeeld: de immens populaire iShares Core S&P500 ETF die de gelijknamige Amerikaanse beursindex schaduwt tegen een jaarlijkse kostprijs van 7 basispunten (0,07 procent). ‘In ons online vermogensbeheeraanbod Keyprivate vallen 10 van de 12 aangeboden trackers nu onder een lager tarief’, zegt Gorik Nelissen van Keytrade Bank.

Bij ons alleen al dalen de beurstaksen op 200 trackers.
charles symons
iShares

De kapitalisatietrackers waren al populair om een andere fiscale reden. Wie in een distributietracker belegt, betaalt 30 procent roerende voorheffing op de ontvangen dividenden. Een kapitalisatietracker herbelegt de ontvangen dividenden en op de opgebouwde meerwaarden is geen meerwaardetaks verschuldigd. Kapitalisatietrackers zijn vaak naar Iers recht (ISIN-code begint met IE) omdat Ierland veel dubbelbelastingverdragen heeft. Daarom zal bijvoorbeeld de iShares Core S&P500 zelf slechts 15 procent taks betalen op Amerikaanse dividenden in plaats van de gewone heffing van 30 procent.

Ondanks hun populariteit worden kapitalisatietrackers nauwelijks geregistreerd in België. Dat komt omdat bij registratie in ons land de beurstaks explodeert naar 1,32 procent. Dat tarief ligt nu al 11 keer hoger in vergelijking met trackers die louter in de EER - maar niet in België - zijn ingeschreven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content