Bitcoin 1.000 dollar hoger op 1 uur

De koers van de bitcoin wordt al jaren met een achtbaanrit vergeleken. ©IMAGEGLOBE

Hooguit een uur nadat de bitcoin boven de 15.000 dollar was gewipt, doorbrak de virtuele munt de grens van 16.000 dollar. Intussen valt de koers weer terug.

De koers van de bitcoin , eigenlijk niet veel meer dan een computercode waaraan beleggers een bepaalde waarde hechten, werd al meermaals vergeleken met een wilde achtbaanrit. Maar zelfs de hoogste pretparkfanaat moet hoogtevrees krijgen van het parcours dat de bitcoin donderdag heeft afgelegd. 

Nadat de virtuele woensdagnacht  al voor het eerst in haar geschiedenis door de 13.000 dollar was gestoten, denderde de trein donderdag verder. Beleggers joegen de koers in de namiddag over een nieuwe symbolische kaap van 15.000 dollar, om dik een uur later de barrière van de 16.000 dollar te doorbreken. Momenteel hebben beleggers een kleine 270 miljard dollar uitstaan in bitcoin, leert de gespecialiseerde website Coinmarketcap.

En dan hebben we het eigenlijk nog maar over gemiddelden. Op sommige tradingplatforms werd namelijk tot 19.000 dollar geboden voor een bitcoin. Kort nadat die piek werd bereikt, namen beleggers wel gas terug en ging de bitcoinkoers weer omlaag. Als gevolg van die hevige schommelingen crashte Coinbase zelfs, een van de populairste sites waarop de niet gereguleerde munt kan worden verhandeld. 

Slechtnieuwsshow

Het opmerkelijke is dat de bitcoin donderdag überhaupt zo fors in waarde kon stijgen. De virtuele munt, die sinds Nieuwjaar met een hallucinante 1.491 procent is gestegen, werd donderdag immers getrakteerd op een heuse slechtnieuwsshow. Daarbij moesten zelfs de grootste believers toegeven dat de nieuwe technologie kampt met een heel pak kinderziekten. 

1.491%
De hallucinante klim van de bitcoin
Sinds Nieuwjaar is de koers van de bitcoin al met 1.491 procent gestegen.

Zo werd de functie van bitcoin als betaalmiddel nog eens in vraag gesteld nadat het Amerikaanse gameplatform Steam had aangekondigd dat het de virtuele munt niet langer zou aanvaarden. Steam, waar klanten onder andere onlinegames kunnen downloaden, doet dat omdat de kosten om bitcointransacties simpelweg te hoog zijn geworden.

Vroeger werd het platform maar 20 cent aangerekend voor een transactie, door de aanhoudende opmars van de bitcoin is dat intussen 20 dollar geworden. Bovendien maakt de volatiele koers van de bitcoin het bijzonder moeilijk om de juiste prijs te kunnen bepalen.

Bitcoin-roof

Dat nieuws kwam slechts enkele uren nadat hackers voor 64 miljoen dollar aan bitcoins hadden gestolen bij NiceHash, een handelsplaats voor bitcoinproducenten uit Slovenië. Het incident zet nog een ander pijnpunt van de bitcoinhype: beleggers blijven zich zorgen maken hoe immuun de munt - of op zijn minst de handelsplatformen - wel zijn voor cyberattacks.

UITGELEGD | Bitcoin

's Wereld bekendste virtuele munt heeft na een steile klim de 10.000 dollar bereikt. Is de cryptomunt een zeepbel in wording? We zetten alles wat u moet weten op een rij.

Maar blijkbaar lagen de meeste beleggers daar toch niet wakker van. Zij speculeerden op een verdere koerswinst nu de Amerikaanse beursuitbaters CBOE en CME op het punt staan om futures op de bitcoin te lanceren. Dat zijn beleggingsproducten waarmee investeerders kunnen inspelen op koersschommelingen van de virtuelel munt.

Futures

De lancering van dergelijke futures is belangrijk, omdat het grote investeerders zoals pensioenfondsen of verzekeraars de kans geven om te beleggen in de bitcoin, zij het indirect. Als al die nieuwe spelers deze markt betreden, kan dat een sneeuwbaleffect veroorzaken waarbij de bitcoin-prijs op korte termijn nog verder de hoogte ingaat. Maar  experts waarschuwen ervoor dat het de bitcoin-zeepbel nog meer lucht kan inblazen, en tot grote financiële problemen kan leiden als er iets foutloopt.

Ook heel wat banken en clearinghuizen - de instellingen die de transacties met futures moeten verwerken - waarschuwden de voorbije dagen voor de risico's die aan de nieuwe beleggingsproducten kleven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content