Blockchain moet imago Antwerpse diamant redden

Nieuwe technologie is voor de diamantsector cruciaal voor het herwinnen van het vertrouwen van de banken.

Het Antwerp World Diamond Centre, de koepelorganisatie van de Antwerpse diamantsector, werkt aan een digitaal platform waarmee banken in een oogopslag alle transacties in de branche kunnen screenen. Voor dat project lonkt het AWDC naar blockchain. Dat is de technologie waarop de virtuele munt bitcoin draait, maar die ook voor tal van andere ondernemingen erg nuttig blijkt.

Lees meer over blockchain in ons speciaal dossier. 

Wie wil handelen met diamantbedrijven moet zich door een jungle van certificaten, douanepapieren, controlerapporten en andere documenten worstelen. Voor de banken maakt dat de sector, die al een kwalijke reputatie heeft op het gebied van fraude, belastingontduiking en witwassen, te risicovol om te financieren. Al drie jaar weigeren de Belgische banken zaken te doen met diamantbedrijven. Vooral de kleinere spelers in de kapitaalintensieve branche lijden daaronder.

‘Door al onze data via een digitaal loket beter ter beschikking te stellen willen we het vertrouwen van de banken in de diamantairs herstellen’, zegt Margaux Donckier, de woordvoerster van het AWDC.

‘Via het nieuwe platform kunnen banken live alle stappen volgen die een lot diamanten doet als het verkocht wordt: de diamantair, de transporteur, de douanecontrole, ga zo maar door. Vergelijk het met de maaltijdkoerier Deliveroo, waar je de route van je leverancier op de voet kan volgen.’ Banken zullen hun risico’s beter kunnen inschatten als ze een helderder zicht krijgen op de waarde van een lot en op de koper en de verkoper ervan.’

'Work in progress'

Hoe het platform er concreet zal uitzien is ‘work in progress’. De eerste tests zijn gepland voor begin 2018. Vier buitenlandse banken hebben zich al geëngageerd voor het project. De diamantairs willen zich officieel nog niet op een specifieke technologie laten vastpinnen. Maar de voorkeur gaat uit naar blockchain. ‘We hechten heel veel belang aan fraudebestendigheid, veiligheid en privacy’, zegt Donckier. ‘Op al die terreinen scoort blockchain beter dan de klassieke databanken.’

Het initiatief zet in de verf dat blockchain voor een doorbraak in het bedrijfsleven staat.

Of de diamantairs de Belgische banken met dit initiatief kunnen charmeren, valt nog te bezien. Achter de schermen praat de sector met de bankenkoepel Febelfin over een oplossing voor diamantbedrijven die geen bankrekening krijgen.

Antwerpen is het grootste diamantcentrum ter wereld. Circa 80 procent van de wereldwijde handel in ruwe stenen en ongeveer de helft van de handel in geslepen diamanten passeert via de stad. Vorig jaar werd voor omgerekend bijna 40 miljard euro aan diamant via Antwerpen in- en uitgevoerd.

Het initiatief van de diamantairs zet in de verf dat blockchain de bitcoinhype is ontgroeid en voor een grote doorbraak staat. Grootbanken, havens en zelfs overheden experimenteren vandaag volop met blockchain.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect