Bonden boos over communicatie Crelan

Luc Versele, de topman van Crelan. ©Photo News

Het zint de bonden niet dat Crelan-baas Luc Versele de media sneller op de hoogte bracht over mogelijke besparingen dan het personeel.

De topman van Crelan, Luc Versele, vertelde donderdag aan de krant De Standaard dat wordt gewerkt aan een besparingsoperatie bij de coöperatieve bank. Concrete cijfers noemde Versele niet, maar hij bevestigde wel dat de raad van bestuur binnen twee weken beslissingen zal nemen over een plan om de kosten te verlagen en het rendement op het eigen vermogen op te krikken.

De grootste ingrepen worden verwacht op de hoofdzetels in Antwerpen en Anderlecht, waar respectievelijk 3.400 en 948 mensen werken. 'We zullen het met minder mensen moeten doen, maar het hoger rendement kan niet alleen het gevolg zijn van lagere kosten,' zegt Versele. 'Ook de inkomsten moeten hoger. Klanten die een kantoor om de hoek willen, moeten aanvaarden dat dat niet gratis kan.'

Bijzondere ondernemingsraad

Crelan, het vroegere Landbouwkrediet is geen beursgenoteerd bedrijf maar is in handen van zowat 290.000 coöperanten. Die konden vorig jaar 40,6 miljoen euro winst verdelen, wat een dividendrendement opleverde van 3,25 procent. Het resultaat zou nog beter geweest zijn zonder de impact van de miljoenenfraude die vorig jaar aan het licht kwam.

Crelan maakt nu bijna 80 cent kosten om 1 euro te verdienen. Bij ING, dat van plan is om vier op de tien jobs te schrappen, is dat een kleine 73 cent. Het rendement op eigen vermogen moet naar 6 procent, tegenover 3,4 procent vandaag, zegt Versele in de pers.

 

Dat Versele zo openlijk over een mogelijke nieuwe besparingsronde praat zonder vooraf het personeel in te lichten, zint de vakbonden niet. 'Ik ben toch erg verbaasd dat hij daar eerst in de media over praat,' zegt Michaël Vandenbroucke, de secretaris van de christelijke bediendebond LBC. 'Om paniek bij het personeel te voorkomen werd donderdagochtend een bijzondere ondernemingsraad georganiseerd bij Crelan, waarop het interview met Versele werd toegelicht. Maar als je in een week als deze - waarin ING zwaar saneert - echt wil vermijden dat je personeel ongerust wordt, moet je niet in de media verklaringen beginnen af te leggen.'

Dat er iets op til is bij Crelan komt dan weer minder als een verrassing. 'Er broeit al een tijd iets en we hebben al meerdere aanwijzigingen gekregen dat er zal worden ingegrepen. Wel nieuw is dat er nu voor het eerst wordt gepraat over snoeien in het personeelsbestand.' Meer duidelijk komt er op 25 oktober. Dan staat er een nieuwe ondernemingsraad op de agenda bij het bedrijf.   

 

BELGISCHE FINANCIËLE SECTOR SANEERT

Meest frappant is natuurlijk de 3.500 banen en de helft van de kantoren die verdwijnen bij ING België, maar ook elders in de Belgische financiële sector wordt er mede onder druk van het nulrentebeleid van de Europese Centrale Bank aan een hoog tempo gesaneerd. Een overzicht:

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud