Britse tegenvaller van 100 miljoen euro Ageas

Bart De Smet, de CEO van Ageas. ©Photo News

De verzekeraar moet opnieuw miljoenen reserveren door een negatieve herziening van de Britse verzekeringsregels. Het dividend blijft gevrijwaard.

Ageas  incasseert dezer dagen de ene na de andere tik in het VK, waar het vooral actief is als autoverzekeraar. Twee weken terug, aan de vooravond van de publicatie van de jaarcijfers, stuurde de verzekeraar al een winstwaarschuwing de wereld in die voornamelijk te wijten was aan tegenvallers in het VK.

Ageas besloot bijvoorbeeld zijn Schotse dochter Kwik Fit op te doeken en zette ook enkele weinig lucratieve partnerships met andere spelers stop. 

Tegelijk besloot Ageas verrassend ook 55 miljoen euro opzij te hebben gezet voor  een mogelijke herziening van bepaalde Britse verzekeringsregels voor schadedossiers. 

Als je als slachtoffer van een verkeersongeval een tijdlang werkonbekwaam bent door een lichamelijk letsel heb je recht op een schadevergoeding van je verzekeraar. In het VK worden die vergoedingen berekend op basis van een zogenaamde discontovoet. Hoe lager die rekenrente, hoe hoger de vergoeding die verzekeraars moeten uitbetalen. En hoe hoger natuurlijk ook de reserves zullen zijn die verzekeraars opzij moeten zijn om aan hun verplichtingen te voldoen.

Veel te optimistisch

155
In totaal heeft de herziening van de Britse verzekeringsregels een impact van 155 miljoen euro voor Ageas.

In het VK lag die rekenrente al sinds jaar en dag op 2,5 procent, al was het al een tijd duidelijk dat de overheid die wilde verlagen. De meeste verzekeraars, ook Ageas, gingen ervan uit dat Londen de rente zou terugbrengen naar 1 procent. Maar dat bleek dus veel te optimistisch gerekend: maandag bleek verrassend dat de omstreden rente in een klap werd teruggebracht naar minus 0,75 procent.

Waardoor Ageas nog een extra 100 miljoen euro opzij moet zetten. De Britse rente-historie kost de Belgische beursgenoteerde verzekeringsgroep nu dus al 155 miljoen euro.  

Geen gevolgen voor het dividend

Dat zal wel geen gevolgen hebben voor het dividend dat Ageas wil uitkeren over het boekjaar 2016, benadrukte de verzekeraar. Ageas wil bruto 2,10 euro per aandeel uitkeren.

Een tegenvaller die Ageas-CEO Bart De Smet vandaag kan missen als kiespijn. Bij de bekendmaking  van de jaarcijfers mopperden analisten al over Ageas’  Britse tak, die ook zonder eenmalige tegenvallers teleurstellend presteerde in 2016. 

Britse strategie onaangeroerd

Toch gooit De Smet de handdoek nog niet in de ring. ‘Je kan niet ontkennen dat we in het VK een slecht jaar hebben gekend’, reageert hij. ‘Maar intussen is de ommekeer ingezet. Deze tegenvaller is geen reden om onze koers bij te sturen. We blijven op de kosten letten,  houden partnerships  kritisch tegen het licht en proberen onze prijszetting te verbeteren.’

Deze tegenvaller is geen reden om plots onze koers bij te sturen in het VK.
Bart De Smet
CEO Ageas

Door de hogere Brits rekenvoet dreigen klanten in het VK trouwens tot een vijfde meer te moeten betalen voor hun autoverzekering. ‘Maar die hogere premies zullen ons niet gelukkiger maken. We zullen immers ook schadevergoedingen moeten uitbetalen die een pak hoger liggen dan voorheen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n