Brussel haalt nieuwe brexittrofee binnen

©REUTERS

De geldtransferdienst Moneygram verhuist zijn Europese hoofdkwartier van Londen naar Brussel.

Daarmee is het van oorsprong Amerikaanse bedrijf al de vierde grote speler die wegens de brexit van Londen naar Brussel verhuist. Eerder hadden ook de verzekeringsmarkt Lloyds of London, de Australische verzekeraar QBE en diens Japanse sectorgenoot MS Amlin hun verhuizing naar Brussel aangekondigd. 

Moneygram, na landgenoot Western Union de tweede grootste geldtransferdienst ter wereld, was al sinds mei vorig jaar aan het praten over een verhuizing van zijn Europese tak naar Brussel. Om actief te zijn op het Europese continent, heeft de groep nood aan een Europees paspoort. Als de groep in Londen was gebleven, dreigde ze dat paspoort kwijt te spelen na de brexit.

Extra jobs

Moneygram springt op cryptotrein

Op de beurs van New York spurtte het aandeel Moneygram donderdag bijna 7 procent hoger, de grootste klim in tien maanden voor de groep. Niet dat beleggers zó enthousiast zijn over het nieuws dat Moneygrams Europese hoofdkwartier naar Brussel verhuist. De koerssprong is vooral te danken aan het feit dat Moneygram ook aan de slag gaat met virtuele munten en blockchaintechnologie.

De groep kondigde donderdag aan dat het met Ripple in zee gaat, eigenlijk een betaalnetwerk op basis van blockchaintechnologie. Transacties gebeuren met een eigen munt, die ook Ripple heet, waaraan ook andere valuta kunnen worden gelinkt. Op die manier kunnen klanten in een mum van tijd geld sturen van pakweg Brussel naar Bangalore, terwijl dat anders soms enkele dagen in beslag neemt. Het experiment met Ripple is vooral bedoeld om de efficiëntie van het Moneygram-netwerk op te drijven. 

De Belgische Nationale Bank, die als toezichthouder optreedt in het dossier, stelde wel een aantal eisen aan Moneygram om te vermijden dat de groep hier enkel een postbusadres zou hebben. De komst van Moneygram naar België kan hier enkele tientallen extra jobs opleveren. 

Moneygram heeft nu een licentie gekregen om actief te zijn in ons land. Maar de effectieve verhuizing zou wellicht pas tegen de zomer plaatsvinden.

Chinese perikelen

Moneygram kwam vorige week nog in het nieuws toen bleek dat de Amerikaanse toezichthouders de overname van de groep door het Chinese Ant Financial hadden geblokkeerd. Ant Financial is een dochter van het Chinese Alibaba. Die overnameperikelen hebben evenwel nooit een impact gehad op de gesprekken.

'We hebben nooit vertraging opgelopen in de onderhandelingen, en praten ook enkel met de Europese tak', zegt Geert Sciot, de woordvoerder van de Nationale Bank. 'Maar het gaat om een groot dossier. Moneygram heeft over heel Europa ongeveer 15.000 agenten. Tot voor kort verliep de registratie van die mensen via het VK, nu is dat Brussel. Bovendien is Moneygram een grote speler die miljardenstromen genereert. De Nationale Bank zal daarop extra toezicht moeten houden.'

Terwijl Moneygram met de Nationale Bank aan het onderhandelen was, wist Brussel nog een andere, kleinere brexittrofee binnen te halen. Het Britse Ebury Partners, een fintechbedrijf dat zich toelegt op betalingen voor kmo's, haalde afgelopen herfst ook al de vergunning van Belgische betaalinstelling binnen. 

Meer systematiek nodig

Met de komst van Moneygram en Ebury Partners doet Brussel natuurlijk geen slechte zaak, reageert Geert Noels. De econoom is ondervoorzitter van de expertengroep die financieel Brussel aantrekkelijker wil helpen maken. 'De lat mag nog altijd hoger. Onder meer als gevolg van de crisis zijn de laatste tien jaar immers heel veel spelers in de branche verdwenen.'

'Maar niet onbelangrijk is of we kunnen achterhalen welke steden er nog op de shortlist van Moneygram stonden,' zegt Noels. 'Als dat Amsterdam of Parijs waren, is dat goed nieuws. Maar als Brussel in dezelfde liga blijkt te spelen als pakweg Athene of Turijn, dan is dat minder geruststellend. In andere landen merk ik daar meer aandacht voor en past men zijn beleid indien nodig verder aan. We hebben meer systematiek nodig om dit soort zaken op te volgen. Vandaag berusten we nog te veel in alles.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud