Brusselse start-upfabriek gooit zich op fintech

Grootbanken als Belfius investeren volop in nieuwe fintechtoepassingen, zoals een mobiele bankapp. ©BELGA

Het Brusselse eFounders, dat nieuwe start-ups mee opricht en financiert, lanceert een nieuwe start-upstudio. Logic Founders wil de komende drie jaar een achttal fintechbedrijven lanceren.

Een goed idee, de juiste mensen en geld, het zijn de belangrijkste ingrediënten voor wie een nieuw bedrijf wil oprichten. eFounders heeft er zijn specialiteit van gemaakt. Het bureau van de Brusselaar Quentin Nickmans hielp de voorbije jaren 27 softwarebedrijven oprichten met een totale waarde van meer dan 1 miljard dollar.

EFounders lanceert samen met de Franse entrepreneur Camille Tyan een nieuwe start-upstudio, Logic Founders, om fintechbedrijven te lanceren. Die sector vereist specifieke competenties zoals kennis van de regelgeving, beveiliging en het bouwen van API’s. Dat is software met een specifieke functie die in een grotere toepassing kan worden geïntegreerd.

Tweede golf

Volgens Tyan, die het betalingsbedrijf PayPlug oprichtte en verkocht aan de Franse financiële groep Natixis, staan we aan het begin van een tweede generatie fintechbedrijven. ‘In de eerste golf had je start-ups die de gebruikservaring van de bankdiensten verbeterden, zonder nieuwe diensten te lanceren. In de volgende golf zullen financiële diensten geïntegreerd worden in andere producten en diensten.’ Hij noemt het voorbeeld van ‘buy now, pay later’, een nieuwe trend waarbij producten op afbetaling worden gekocht.

De start-ups van Logic Founders focussen in de eerste plaats op de B2B-markt. De eerste start-up ontwikkelt een API voor het kasbeheer van bedrijven. ‘De bedoeling is dat bedrijven vanop één centrale plaats al hun rekeningen en financiële relaties kunnen beheren’, zegt Tyan.

Dit en volgend jaar hopen Nickmans en Tyan telkens twee bedrijven op te richten. Na drie jaar moeten dat er een achttal zijn. Hoogstens anderhalf jaar na de oprichting worden de start-ups verzelfstandigd en kan Logic Founders een minderheidsparticipatie behouden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud