analyse

De Spaanse connectie van Jeroen Piqueur

Voormalig Optima-topman Jeroen Piqueur. ©ID/ Lieven Van Assche

Het Gentse gerecht trok al twee keer naar Spanje om er de Spaanse handel en wandel van de gevallen Optima-bankier Jeroen Piqueur te onderzoeken. De Tijd volgde het miljoenenspoor van Optima in België naar de Spaanse zon.

Bijna een jaar na de val van Optima en het begin van het gerechtelijk onderzoek blijken de Gentse speurders uitermate geïnteresseerd te zijn in de Spaanse tentakels van Optima-baas Jeroen Piqueur. De afgelopen maanden heeft de Gentse onderzoeksrechter Annemie Serlippens al twee onderzoeksteams, zogeheten rogatoire commissies, op pad gestuurd naar Spanje.

Dat bevestigt An Schoonjans, de woordvoerster van het Gentse parket, aan De Tijd. Ook de curatoren die het faillissement van Optima Bank afwikkelen, hebben Piqueurs talloze vennootschappen op twee adressen in Madrid naarstig in kaart gebracht. 

Op 22 oktober 2009 gaf Jeroen Piqueur het startschot om zijn Belgische succesformule van ‘financieel planner’ uit te breiden naar Spanje. Dat gebeurde met de oprichting van de vennootschap Optima Planificación Fiscal Patrimonial (OPFP). Op de Madrileense Paseo de la Castellana, in een chique zakenwijk, betrok Optima een pand waarvan de statige gevel die van de Belgische hoofdzetel aan de Gentse Keizer Karelstraat deed verbleken. Prestigieuzer kon bijna niet: het pand wisselde onlangs van eigenaar voor een record van 55 miljoen euro of 11.000 per vierkante meter.

Economische biechtvader

Naast Piqueur en zijn Spaanse topman António Suárez krijgen ook Piqueurs zoon Ruben en de Belgische financieel directeur van Optima, Frank Vincent, meteen de touwtjes in handen bij OPFP. Die laatste zal op 26 juni 2013 zijn plaats afstaan aan Piqueurs rechterhand, Jan De Paepe.

Rond de Spaanse kopie van Optima drapeerde Jeroen Piqueur nog drie andere vennootschappen, op hetzelfde adres in Madrid. In december 2009 stampte hij zowel het fiscaal advieskantoor Optimizer Planificación Financiera uit de grond als de verzekeringsmaatschappij Optimizer 2010 Correduria de Seguros en het bedrijf voor vastgoeddiensten Optimizer Siglo XXI Servicios Inmobiliarios’.

In Spanje is Suárez het uithangbord van de groep. De topman haalt regelmatig de media met studies over de lage overheidspensioenen die de Spanjaarden te wachten staan. De ondertoon is: je hebt een financieel planner nodig om je toekomst te verzekeren.

Een journalist van de Spaanse krant El Mundo, die naar de Gentse Optima-zetel werd overgevlogen, kreeg van Piqueur de waarschuwing: ‘Wie gaat mijn pensioen over 20 jaar betalen? Ik vertrouw de overheid en de banken niet. En wat gebeurt er met mijn kinderen?’ Suárez presenteert de oplossing: Optima als een ‘onafhankelijke economische biechtvader’.

Wat de Gentse speurders onder andere interesseert, is de miljoenencarrousel die plaatsvond rond het Spaanse Optima. Daarover schreef de Nationale Bank van België ook al enkele kritische paragrafen in haar rapport van 13 mei vorig jaar, dat de val van Optima inluidde. Want in december 2011 was in ons land financieel planner Optima gefuseerd met de bankactiviteiten van Ethias tot Optima Bank.

©Mediafin

Maar het Spaanse OPFP was in handen gebleven van Piqueurs Optima Group. Tot er in februari 2013 een opmerkelijke doorschuifoperatie gebeurde. Optima Bank moest 95 procent van de aandelen overnemen in het Spaanse OPFP en betaalde daarvoor ruim 2,4 miljoen euro aan Piqueurs groep. Maar op 30 december schoof het Spaanse OPFP alweer door naar Piqueurs Belgische vastgoedgroep Optima Global Estate, deze keer voor 1 symbolische euro. In minder dan een jaar tijd ging bijna 2,4 miljoen euro in rook op.

En niet alleen bij de aandelenoperatie was Optima Bank de dupe. De bank had ook nog eens een commerciële lening toegekend aan het Spaanse OPFP van 3,7 miljoen euro. De curatoren van Optima Bank hebben OPFP intussen al met succes gedagvaard om die lening terugbetaald te krijgen. Maar de kans is klein dat OPFP dat vonnis kan uitvoeren. In februari werd bij OPFP en de drie Optimizers een vrijwillige faillissementsprocedure opgestart.

2,4 miljoen
Optima Bank verloor in een jaar tijd ruim 2,4 miljoen euro op de aan- en verkoop van de Spaanse zuster OPFP.

Maar De Tijd ontdekte dat de Piqueurs nog meer diensten aanbieden in Spanje en daarvoor ook factureerden aan Optima Bank. Zo richtte Jeroen Piqueurs broer op 10 december 2014 de Spaanse vennootschap Incentives & Business Events (IBE) op. Die kreeg een opvallend minder prestigieus adresje in Valencia. Maar luttele weken na de oprichting kreeg het Spaanse IBE al zijn eerste klant: Optima Bank.

In januari 2015 organiseerde IBE een driedaags evenement met meer dan 330 mensen van Optima Bank in Barcelona. Ze verbleven in het vijfsterrenhotel Hotel Arts Barcelona, dat 44 verdiepingen telt, met zicht op zee, een luxespa en een tweesterrenrestaurant. Hoeveel het nu failliete Optima Bank voor het snoepreisje ophoestte, is niet bekend. De prijzen per kamer lopen in januari op van 289 euro tot 14.000 euro per nacht. De trip eindigde in discotheek Bling Bling, lezen we nog op de website van het Spaanse IBE. Daar was toen nog geld voor, maar nu moeten de curatoren nog een kleine 60 miljoen euro zien te vinden om de schuldeisers van Optima Bank terug te betalen.

Paradijs aan de Costa Blanca

En de Spaanse connectie beperkt zich lang niet alleen tot dienstverlening. De Piqueurs kunnen ook buigen op een netwerk van vastgoed. Daarvoor gebruiken ze al jarenlang de Spaanse vennootschappen Tisaho en Onsella, die beide zijn ondergebracht op een ander bescheiden adresje aan de Avenida de Brasil in een Madrileense uitgaansbuurt. Het is moeilijk te achterhalen, maar volgens onze informatie bezitten de Piqueurs via die vennootschappen garages, parkeerplaatsen, villa’s en een commercieel pand in Spanje.

Onsella is al opgericht in 1986. En Tisaho was oorspronkelijk de handelsnaam van Piqueurs vroegere Belgische bedrijf Time Sharing Holidays, dat hij al in 1984 oprichtte. Dat bedrijf specialiseerde zich in de omstreden formule om rechten op vakantieverblijven te verkopen. Het Belgische Tisaho ging al in 1994 failliet. Het Nederlandse dochterbedrijf Tisaho BV moest ook de boeken neerleggen. Maar het Spaanse dochterbedrijf bleef voortwerken.

De vereffenaar van het Belgische Tisaho was destijds Frank Vincent, de latere financieel directeur van Optima. En hij was nog tot juni vorig jaar medebestuurder van zowel het Spaanse Tisaho als Piqueurs andere vastgoedvennootschap Onsella. Opvallend is dat Piqueurs zoon Ruben op 9 juni vorig jaar de enige bestuurder van de twee Spaanse vastgoedvennootschappen werd. Dat is één dag nadat het Gentse gerecht zijn onderzoek naar Optima Bank was begonnen. En het was luttele dagen voordat Optima Bank op 15 juni het faillissement heeft aangevraagd.

Dezelfde wissel van de wacht gebeurde bij Piqueurs derde vastgoedvennootschap, Alfaz Mantenimiento y Servicios, die ook gevestigd is aan de Madrileense Avenida de Brasil. Ook daar werd Ruben Piqueur vlak voor de faillissementsaanvraag de enige bestuurder.

Piqueur heeft Alfaz Mantenimiento y Servicios al opgericht in het jaar 2000. Dat heeft alles te maken met de Alfaz Paradise Club die Piqueur in 1999 hielp bouwen. Dat is een wat verouderd en ‘huisdiervriendelijk’ vakantiedorp aan de Costa Blanca, in Alfaz del Pi, een badplaats in de buurt van Benidorm die populair is bij Nederlanders, Britten en Noren. Het omvat 38 appartementen rond twee zwembaden, waar je in het hoogseizoen 896 euro per week neertelt voor een tweekamerappartement.

Deze week maakte Jeroen Piqueur in een persbericht bekend dat hij op 31 juli 2009 in Spanje werd veroordeeld tot 21 maanden celstraf voor het hardhandig verwijderen van mensen uit zijn Spaanse vakantiedorp. Nadat een deal met een vastgoedfirma uit Barcelona was misgelopen, zouden medewerkers van dat bedrijf in de vakantiewoningen zijn gebleven.

Volgens Piqueur wist hij niet dat hij daarvoor destijds bij verstek was veroordeeld. De Spaanse justitie had de veroordeling ook pas in januari 2015 gemeld aan het Belgische strafregister. Al beweert Piqueur dat een Spaanse rechtbank op 24 juli 2012 zou hebben geoordeeld dat de straf was verjaard.

De Spaanse veroordeling leidde er vorige week wel toe dat Piqueur geen aanspraak meer kon maken op een gevangenisstraf met uitstel. De correctionele rechtbank van Gent had hem veroordeeld voor belastingfraude en bedeelde Piqueur daarvoor met vier maanden effectieve cel, boven op een boete van 1,5 miljoen euro en de verbeurdverklaring van 2,3 miljoen euro aan inkomsten. Piqueur had van 2006 tot 2013 de opbrengsten niet aangegeven van zijn bankrekeningen in Monaco en Luxemburg, die op naam stonden van schermvennootschappen in belastingparadijzen. Piqueur probeert de veroordeling voor zijn Spaanse vastgoedperikelen van zijn strafblad te krijgen om een effectieve celstraf te vermijden.

Maar ook het Spaanse vakantiedorp Alfaz Paradise brengt ons naar een belastingparadijs. Want naast de Spaanse vennootschappen Alfaz Mantenimiento y Servicios en Alfaz Paradise Club Management Company ontdekten we nog een andere vennootschap, Alfaz Paradise, gevestigd in Panama, waar - volgens de internationale bedrijvendatabank Open Corporates Jeroen Piqueurs broer voorzitter was. De vennootschap wordt volledig in stand gehouden door het Panamese advocatenkantoor Patton Moreno & Asvat.

De vakantiegangers in Alfaz Paradise hebben zicht op de jachthaven van de nabijgelegen exclusieve badplaats Altea. Tussen de honderden kleine bootjes ligt één superjacht aan de ketting: de 43 meter lange Rubeccan, genoemd naar de zoon en de dochter van eigenaar Jeroen Piqueur. Het luxejacht, waarop het Gentse gerecht al beslag legde, telt vijf cabines voor tien gasten en vergt negen bemanningsleden. De suite van de eigenaar heeft een eigen balkon. De gasten kunnen ook genieten van een jacuzzi en een sauna.

Een promofilmpje voor Alfaz Paradise Club, het bedrijf dat aan de basis lag van Piqueurs Spaanse veroordeling.

De Rubeccan gidst ons naar nog meer belastingparadijzen. Het luxejacht leidt naar de Luxemburgse vennootschap New Rubeccan SA, die in januari 2011 werd opgedoekt. Toen die Luxemburgse vennootschap op 19 december 2001 werd opgericht, werden de aandelen verdeeld over nog een andere Luxemburgse vennootschap én een vennootschap op de Britse Maagdeneilanden: Armada Ventures Corp. Die vennootschap is inmiddels opgedoekt. Maar er zijn vermoedens dat achter het Spaanse web rond Jeroen Piqueur mogelijk nog een exotisch web schuilgaat.

Jeroen Piqueur weigerde toelichting te geven bij zijn Spaanse activiteiten. Het is wachten op het graafwerk van de Gentse speurders om het doopceel volledig te lichten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud