Deutsche Bank vist veteraan John Thain op

John Thain als CEO van Merrill Lynch ©BLOOMBERG NEWS

De Duitse grootbank hoopt met een grote kuis in de raad van bestuur het zwaar gehavende beleggersvertrouwen te herstellen.

Deutsche Bank  houdt een lentekuis in haar raad van bestuur. De grootbank draagt vier nieuwe bestuurders voor op de aandeelhoudersvergadering van 24 mei.

De opvallendste naam is die van de Wall Street-veteraan John Thain. De 62-jarige Amerikaan is op dit ogenblik bestuurder bij Uber. Hij maakte in de jaren 80 en 90 carrière bij Goldman Sachs en was in de jaren 2000 CEO van de New York Stock Exchange, toen de 'Big Board' met de pan-Europese aandelenmarkt NYSE fuseerde. Die fusie werd later teruggedraaid.

-30%
DAX-pineut Deutsche
Met een koersverlies van 30 procent is Deutsche Bank dit jaar met voorsprong het slechtst presterende aandeel in de Duitse sterindex DAX

In 2008 was Thain CEO van Merrill Lynch toen de zakenbank met haar miljardenportefeuille rommelkredieten in de problemen kwam en door Thain aan Bank of America werd verkocht. 

Of de benoeming van een Wall Street-veteraan het geschokte vertrouwen van beleggers kan herstellen, is zeer twijfelachtig. De Duitse bank kampt met structurele problemen (zie inzet) en is na een zoveelste winstwaarschuwing dit jaar met voorsprong het slechtst presterende aandeel in de Duitse beursbarometer DAX, met een verlies van 30 procent. 

Wat is het probleem van Deutsche Bank?

Deutsche Bank, met oprichtingsjaar 1870 even oud als de Duitse natie, kampt al jaren met een structureel probleem. Ondanks herhaalde bedelrondes bij de aandeelhouders heeft de Duitse grootbank een kapitaalbuffer die flinterdun oogt in vergelijking met de gigantische balans

De grote balans vloeit voort uit de grote ambities van de bank om met de groten van Wall Street te concurreren. Maar terwijl een JPMorgan op een rendabele Amerikaanse thuismarkt kan terugvallen, kampt Deutsche met een structureel onrendabele Duitse spaarmarkt

Komt daar bij dat de ontslagen Britse CEO John Cryan een reputatie had als ongeleid projectiel, die regelmatig met straffe uitspraken zijn eigen ruiten ingooide en via een serie winstwaarschuwingen - de jongste is een paar weken oud - zoveel krediet had verspeeld dat zijn positie onhoudbaar werd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud